Jak vybrat pro své dítě ten nejlepší tábor?

Konec školního roku je časem, kdy hledáme prázdninový program pro svoje potomky. Vhodnou volbou je i letní tábor. Jak vybrat ten nejlepší, aby rodiče netrnuli hrůzou a dítě se vrátilo zdravé a spokojené?

Dívky sedící otočené zády

Věk dítěte

Věkové rozpětí účastníků prázdninových táborů sahá od předškoláků až po středoškoláky. Existují tábory pro rodiče s dětmi, určené samozřejmě pro nemladší věkové kategorie dětí.

Posíláte-li dítě na tábor poprvé, není od věci domluvit společný tábor i pro jeho kamaráda/dy, aby se necítilo tak samo, nebo ho poslat na tábor, jehož vedoucí zná.

Komfort

Záleží na typu tábora. U těch s indiánskou tematikou se nedá čekat ubytování v hotelu a stravování v jídelnách, naopak tábor zaměřený na výuku cizích jazyků nebude mít svou základnu v tee-pee. Volte také podle věku dítěte. I když sedmiletý potomek prahne po dobrodružství, je otázka, zda se večer vydá sám na několik desítek metrů vzdálený záchod do lesa. Naproti tomu pro teenagera je trocha toho nepohodlí otázkou cti.

Stravování a hygiena

Tyto dvě podmínky spolu úzce souvisí. Pokud chcete, aby dítě přežilo tábor bez střevních potíží, informujte se na kvalitu a také kvantitu stravy. Strava 5x denně a neomezený pitný režim jsou samozřejmostí každého správného tábora, stejně jako to, že kuchyně i uskladnění zásob potravin musí odpovídat hygienickým předpisům. Hlavní vedoucí by měl seznámit rodiče s jídelníčkem, který by měl být dostatečně pestrý.

Vedoucí

S výjimkou zdravotníků nemají vedoucí ani další pracovníci tábora povinnost absolvovat jakékoli školení. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy poskytuje některým provozovatelům dotaci na pořádání letního tábora - u takových táborů pak vyžaduje, aby hlavní vedoucí absolvovali školení akreditované MŠMT.

Přitom znalost vedoucích usnadní rozhodování nejednomu rodiči - dítě se rozhodně lépe svěřuje do rukou „prověřených" vedoucích, které známe a jimž důvěřujeme.

Mnoho rodičů proto preferuje tábory s vedoucími, o jejichž lidských a odborných kvalitách se mohli sami přesvědčit. Nemáte-li důvěru k vedoucím, které osobně neznáte, vybírejte tábor organizovaný oddílem, sdružením či spolkem v místě vašeho bydliště - jednak budete mít více příležitostí ke kontaktu s vedoucími, jednak o nich získáte informace ze svého okolí (metoda „jedna paní povídala" sice zavání sbíráním klepů, na druhou stranu vám podá užitečné informace).

Bezpečnost

Zeptejte se hlavního vedoucího na to, zda jsou vedoucí řádně proškolení (budou se na táboře stavět lanové překážky? Mají vedoucí příslušná oprávnění?) a jak je tábor připraven na mimořádné a nouzové situace (leží tábor blízko potoka? Nehrozí velká voda?). Podrobně se informujte i na program, aby vaše dítě nebylo zaskočenou aktivitou, která je nad jeho síly a schopnosti.

Cena

Neměla by být jediným kritériem, přesto je dobré vědět, co vše je v ní zahrnuto. Případné doplatky totiž dokážou původně „nízkou" cenu tábora značně navýšit.

Registrace

Správný tábor je nahlášen na hygienickou stanici (pokud je na něm více než 30 účastníků), místní zdravotnické zařízení a na obecní úřad v místě konání tábora.

Zdravotní služby

Na každém táboře by měl být po celou dobu přítomen zdravotník, který se účastní táborového programu a je vždy k dispozici. Zdravotník musí projít příslušným školením, a má tedy oprávnění k výkonu této funkce na dětských prázdninových táborech. Rodiče před nástupem na tábor zajistí lékařskou prohlídku dítěte a předají zdravotníkovi prohlášení o bezinfekčnosti dítěte.

Reference

Vyplatí se kontaktovat účastníky minulých ročníků tábora, i když je nutné počítat s tím, že některé informace budou protichůdné - to, co jinému dítěti/rodiči nevadí, může být pro druhé noční můrou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies