Jak vybrat kvalitní dětskou postýlku

Dítě, zejména v prvních týdnech svého života, tráví v postýlce téměř veškerý svůj čas. Proto je důležité vybrat postýlku vhodnou jak po strance kvality, tak i bezpečnosti a pohodlí. Jak poznat tu nejvhodnější a do kterých pelíšků raději neinvestovat vůbec?

Miminko ležící v dětské postýlce

Kolébky raději nekupujte

Kolébání sice plačící miminko uklidňuje, úskalí kolébek je ale fakt, že si dítě obvykle na kolébání příliš zvykne a nedokáže pak bez onoho příjemného houpání usnout. Navíc vnitřní prostor kolébek bývá dosti malý a dítě jej rychle přeroste. Vhodnější jsou proto postýlky větších rozměrů, které nějaký čas vydrží. Jak ale rozpoznat, že jde o skutečně kvalitní výrobek?

Kvalita na prvním místě

Kvalitní dětská postýlka bývá vyrobena z tvrdého a odolného dřeva (nejčastěji buk) a je chráněna nátěrem, který neobsahuje olovo ani žádné jiné škodlivé látky. Nezávadnost povrchové úpravy musí výrobce doložit platným certifikátem. Pakliže jde o špatný typ nátěru nebo méně odolné dřevo, mohou na něm vznikat třísky, které snadno způsobí úraz dítěte.

Matraci volte prodyšnou a pružnou, ideálně kombinovanou z několika vrstev. Molitan do dětské postýlky rozhodně nepatří!

Jaký je dětský spánek?

Noční pomočování u dětí

Bezpečnostní prvky

Důležitá je také pevná konstrukce a dobře zaoblené hrany. Aby dítě z postýlky nevypadlo, nesmí být od sebe příčky vzdáleny více než 7 cm, vhodné ale nejsou ani příliš malé mezery (méně ne 2, 5 cm), kdy hrozí zaklínění končetiny. Postýlka by měla mít nastavitelnou výšku – v době, kdy se dítě bude umět postavit, je dobré dát matraci na nejnižší možnou polohu a zvýšit úroveň příček, aby nehrozilo, že dítě přepadne. Má-li postýlka pohyblivé bočnice, měly by být zajištěny tak, aby je dítě nebylo schopno otevřít.

Postýlkou to nekončí

Chcete-li opravdu zajistit bezpečí svého děťátka, doporučujeme přikoupit mu do postýlky monitor dechu - tzv. dětskou chůvičku. Případů náhlého úmrtí dítěte je u nás i ve světě bohužel více než dost a díky této šikovné pomůcce můžete případně včas zabránit neštěstí. Více v článku ZDE»

Prostěradlo volte kvalitní froté, zavinovačku můžete později nahradit peřinkou. Polštářky se do postýlky dětem kvůli správnému vývoji páteře a riziku udušení nedávají, obzvláště v prvních měsících života ne.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies