Jak utnout zlozvyk dítěte?

Co je vlastně zlozvyk? Cucání palce, dudlík, prst v nose, kousání nehtů? Ale co když dítě tluče hlavou o zeď nebo zadržuje dech téměř do bezvědomí? Jde pořád o zlozvyk? Jak děti těchto zlozvyků odnaučit a jak se chovat?

Bílý dudlík

Zlozvyk je negativní návyk

Negativní návyk se utváří v mozku, přesněji v centu návyků. Zlozvykem se u dětí i dospělých označuje činnost, kterou opakuje 21 dní za sebou. Ani jeden den tuto činnost dospělí ani dítě nevynechá. Stejně to platí i naopak, pokud člověk onu činnost neprovede 21dní, zlozvyku se úspěšně zbavil. Ale jak zbavit zlozvyku dítě? Odnaučení dá zabrat především rodičům, ale zvládnou to.

Klasika – dudlík

Nejrozšířenější dětský zlozvyk, setká se s ním skoro každé dítě i rodič. Je na rodičích, aby odhadli ten správný čas, kdy dudlík zahodit. Ale nemělo by to přijít v období, kdy je dítko nemocné nebo během jiné významné změny jako je příchod sourozence. Dětem ve věku 1,5 roku už lze věc vysvětlit. Dobré je vytvořit takovou situaci, ve které se dítě samo rozhodne, že dudlík už není potřeba. Může ho například věnovat narozenému miminku nebo ho věnovat své oblíbené hračce. Násilné odebrání milovaného dudlíku se bez pláče neobejde.

Palec v puse

Palec si často cucají děti, kterým rodiče odmítli dát dudlík, anebo ho dítě samo nechtělo. S palcem je to těžší než s dudlíkem, dítě ho má totiž stále při sobě. Je dobré dítě zbavit cucání palce do čtyř let, ideálně do tří. Jak na to? Hlavní je důslednost a neústupnost!! Dítě hlídejte a neustále ho upozorňujte a palec mu z pusy vytahujte. Můžete použít i jinou metodu. Varujte dítě před špínou a bacily, které má na ruce. Pokud bude palec cucat, bude nemocné, nepůjdeme ven a podobně.

Co s kousáním nehtů?

Nehty si začínají kousat spíše starší děti, důvodem je nervozita nebo nuda. V případě většího trápení se stává, že si dítě okouše nehty až do krve, tohle je vážnější situace. Snažíte se kousání nehtů zabránit už delší dobu? Pokud už to trvá rok, je na čase se zamyslet. Tady připadá v úvahu velmi nepříjemná událost pro dítě, možná má pocit, že se mu málo věnujete a snaží se zlozvykem upoutat vaší pozornost. Vysvětlete, že kousání nehtů není hezké a že to myslíte dobře. Pomoci mohou olejíčky s hořkou či kyselou chutí, ty dítě odradí.

Hlavou proti zdi

Děti do jednoho roku mají rády rytmické pohyby hlavou i celým tělem, většinou se tak uklidňují a zlozvyk časem odezní. Kámen úrazu je u větších dětí. Mlácení hlavou o zeď nebo podlahu může být odezvou vzteku nebo reakcí na něco, co se jim nelíbí. Často bývá důvodem také poutání pozornosti rodičů. Pokud je důvodem tohoto zlozvyku pocit, že se dítěti nevěnujete, zkuste tomu předejít. Travte s dítětem více času a mluvte s ním. Ovšem v situaci, kdy právě tluče hlavou do zdi, si ho nevšímejte. Chce to držet nervy pevně na uzdě. Odborníci tvrdí, že je nutné, aby si dítě uvědomilo, že takto si pozornost nezíská. Jestliže se nepodaří zlozvyku zbavit do čtyř let, vyhledejte odbornou pomoc.

Zadržuje dech

Stejný případ jako předešlý. Jde o upoutání pozornosti. V extrémních případech to může vypadat, že se dítě opravdu dusí. Nepodléhejte panice, odborníci tvrdí, že pud sebezáchovy je silnější a dítě se nadechne. Řešení je stejné jako u tlučení hlavou o zeď.

Co děti ještě dělají? Mezi klasické dětské zlozvyky patří prst v nose, u malých dětí spaní s plenkou přes obličej, cucání a vlasů a škubání vlasů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies