Jak úspěšně realizovat rozvod manželství

Rozvod není zrovna nejveselejší událost, která vás může poznat. V tomto případě platí doslova „Každá rada drahá“. Nebo taky ne. Seznamte se s bezplatnou Právní poradnou Právní linky, která vám v této nelehké situaci může pomoci.

Soudcovské kladivo

Jak na rozvod

Tak jako ve všech situacích, kdy se sejdou dvě rozhádané strany, je dobré se dopředu dohodnout. Což se snadněji řekne, než udělá. Jestli jste opravdu ve fázi, kdy je rozvod na spadnutí, pozorně si pročtěte následující řádky. Rozvod manželství není nikdy bezbolestný, zvlášť když jsou ve hře děti, nicméně následující rady ho alespoň urychlí a zjednoduší.

A jako alimenty

Děti v případě zániku manželství představují ten největší problém. U soudu se totiž bude řešit jak opatrovnictví, tak výše alimentů. Pokud rodiče neudrží své emoce na uzdě, stávají se děti velmi silnou municí v boji o rodičovská práva. V jejich zájmu je ideální odhodit křivdy domnělé i skutečné a domluvit se, jak bude péče o děti po rozvodu probíhat. I když jste přestali být manželi, stále zůstáváte rodiči. Pokuste se o komunikaci, nebo když komunikace drhne, zvolte prostředníka a stanovte si pravidla, jak bude péče o děti probíhat. Jsou-li děti ve věku, že stávající situaci (bohužel) již chápou, ptejte se jich i na jejich názor. Možná skončíte i u střídavé péče?

B jako byt

Kdo půjde z domu/bytu? A kdy? To jsou otázky, na které by obě strany měly znát odpověď, ještě než se sejdou před soudem.

Č jako čas

Chcete mít rozvod co nejrychleji za sebou? V tom případě se domluvte na nesporném rozvodu. Jeho základem je dohoda manželů a současně splnění podmínek stanovených zákonem o rodině, např. to, že manželé spolu nejméně šest měsíců nežijí nebo že spolu uzavřou před opatrovnickým soudem dohodu ohledně nezletilých dětí.

D jako domluva

Opravdu je rozvod ta poslední možnost? Vyzkoušeli jste opravdu vše, včetně rad psychologů a dalších odborníků z manželské poradny? Jestli je vaše rozhodnutí nezvratné, pak si také uvědomte, že rozvodem zaniká i vzájemná vyživovací povinnost a možnost dědění.

E jako ekonomická dohoda

Jestli chcete se svým/svou ex zachovat co nejkorektnější vztahy, nevyhnete se otázkám dělení majetku. Tohle téma (spolu s péčí o děti) bývá často kamenem úrazu, zvlášť když chybí předmanželská smlouva. Manželé si v rozvodovém řízení nedělí pouze hmotný a nehmotný majetek, ale také veškeré pohledávky a dluhy.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies