Jak správně vychovat děti

Výchova potomků není vůbec snadnou záležitostí. Od narození až po dospělost vyžadují děti naši lásku a péči. Víte, jak správně vychovat své děti?

Dítě držící dvě barevné autíčka

Mluvte s dětmi

Základem správné výchovy dětí, je komunikace. Pokud se svými dětmi nebudete mluvit, děti se budou uzavírat do sebe, což můžeme mít za následek nejen deprese, ale také psychické bloky, které je mohou doprovázet po zbytek života.

Rodič = kamarád

Jako rodič musíte být svému dítěti kamarádem, ne nepřítelem. Pokud dítě něco trápí, chtějte, aby se vám svěřilo. Respekt, důvěru a uznání si získáte velmi těžce, ale lehce je ztratíte – snažte se proto věci řešit s nadhledem.

Naučte děti k zodpovědnosti

Zodpovědnost by měla být důležitou součástí výchovy. Naučte své děti, aby si uvědomovali následky svých činů. Naučte je, aby mluvili vždy pravdu, chovali se ohleduplně, dodržovali své sliby. Domov je pro dítě důležitou součástí v životě. Doma tráví většinu svého času, proto by se v něm vždy mělo cítit dobře a hlavně v bezpečí – proto jděte vy, jako rodiče, svému dítěti příkladem.

Zapojte děti do domácích prací

Naučte děti pravidelně pomáhat v domácnosti. Takové vysávání, utírání prachu, stlaní peřin, zalévání květin, úklid a nebo mytí nádobí žádnému dítěti neublížilo, naopak jej naučilo správným návykům. Neuklízejte po dítěti vy, nechte jej ať si svůj nepořádek uklidí samo.

Neřešte problémy křikem

Jakmile se objeví problém (dítě něco provedlo), neřešte jej hned hádkami, hlasitým křikem a nebo dokonce výčitkami. Sedněte si spolu ke stolu a v klidu si vše vyříkejte. Zajímejte se o to, co ho vedlo k danému činu. Pokud budete po dítěti hlasitě křičet, spíše se uzavře do sebe, než aby vám něco řeklo.

Vyvarujte se upřednostňování jednoho dítěte jen proto, že jedno zlobí a druhé ne. Pokud budete každé přijímat jinak, také sourozenci se budou hůře přijímat navzájem a ještě hůře pak budou odstrčované děti vnímat sami sebe.

Problémy, v nichž hrají roli obě děti, řešte s nimi jednotlivě. Vyslechněte si obě verze a zvažte, co uděláte.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies