Jak správně stolovat - základní etiketa stolování

Stolování představuje významné chvíle, kdy se setkává např. rodina u společného stolu. Stolování doma je jiné než v restauraci, ale zachováváme vždy při jídle základní etiketu?
Prostřený stůl s jídlem,skleničkami a svíčkou

Jak správně stolovat - základní pravidla stolování

Stolujeme téměř každý den, ale chováme se vždy správně? Setkávání se u jídla je už pro nás takovou samozřejmostí, že mu možná ani nepřikládáme takovou důležitost. Pořád ale stolování poukazuje na naše společenské chování a zdvořilost. Společenské chování je jako vše ostatní věcí cviku. Vždyť stolování by mělo přinášet radost a chuťové požitky. V italských restauracích se vám může hodit slovník - více zde.

Jak správně stolovat – setkávání se s rodinou

Přes týden mnohdy nemáme čas na to, abychom se mohli společně setkávat každý den u upraveného stolu. Pravidelný každodenní shon nám to nedovoluje.. Ideální by bylo, kdyby si každý den našla rodina čas na to, aby se společně sešli u jednoho stolu. Rodinné stolování sice nepodléhá psaným pravidlům, ale ani tam bychom je neměly podceňovat. Každý má obvykle předem vymezené místo, děti pomáhají s prostíráním… Protože každý je plný zážitků, které se přes den nahromadily, snaží se je ventilovat. Ale jak víme: s plnou pusou se nemluví.. Přesto jídelní stůl slouží nejen ke společnému stravování, ale také k upevňování rodinných vztahů.

Jak správně stolovat – společné stolování

Ve svátečních chvílích by měla rodina věnovat zvýšenou péči stolování, a to nejen z výchovného hlediska, ale také z hlediska zdraví a duševní hygieny. Naše naladění ovlivňuje i to, jak je sváteční stůl prostřen, jestli všichni členové rodiny ke stolu zasedají společně, nejsou-li v pracovním oblečení apod. U stolu by měl být klid – při jídle by se neměly řešit rodinné problémy.

Jak správně stolovat – základní etiketa stolování

Přípitek

Ťukáme si jen s vínem a sektem a vždy se díváme do očí. Sklenice pozvedáme za stopku. Ostatní nápoje jen pozvedáme.

Držení příboru

Vidličku i nůž držíme jako tužku. Zápěstí by se nemělo dotýkat stolu.

Talíř s jídlem

Měli bychom požadovat tolik jídla, kolik opravdu sníme. Talíř, kde se nachází plno rozházeného jídla, nevypadá nejlépe. Pokud už nemůžeme dojíst, odložíme příbor na stranu a tím dáváme najevo, že už jsme s jídlem skončili.

Párátko

Uvízne-li nám kousek jídla mezi zuby, neměly bychom je začít „dolovat“ přímo u stolu. Párátko v ústech nevypadá „chutně“ ani pokud jsme ve svém rodinném prostředí.

Švédský stůl

Švédský stůl je rozmanitý – obsahuje řadu dobrot a každý si může naložit na talíř jídlo podle své chuti. Na talíř bychom si měli vždy ale nakládat s rozumnou mírou. Není zakázáno jít si přidat, ale hloupě vypadá, když se na talíři nenachází hromada jídla. Rovněž na jeden talíř nenakládáme jídla, která se navzájem neslučují – např. ryba a sladkosti apod. Pokud si půjdete naložit víckrát, vždy si vezměte nový talířek a nový příbor.

Jak správně stolovat – některé nejčastější chyby

  • Odložit použitý příbor vedle talíře.
  • Začít jíst dříve, než mají ostatní jídlo před sebou.
  • Olizování nože.
  • Opírat se lokty o stůl, případně si opřít bradu o dlaň.
  • Mluvit nahlas s plnými ústy.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies