Jak se zbavit vší ve vlasech?

Veš dětská je hmyz velký přibližně tři milimetry. Je to parazit, kterému se ve vlasech líbí, saje krev, čímž způsobuje nepříjemné svědění. Mnoho rodičů je přes školní rok na pozoru a kontroluje dětem pokožku hlavy.  Není se čemu divit, protože dle odhadů veš dětská navštíví za rok přes půl milionu dětí.

veš dětská

Veš se nepohybuje na jiné části těla, jen ve vlasech. Pokud se bojíte, že se dá získat i od zvířat, tak se nemusíte bát. Rozsáhlé zavšivení může vést k onemocnění zvaném pedikulóza.

Jak poznat, že má Vaše dítě vši?

Nejdříve začněte kontrolou krku, poté místy za ušima a kontrolou hlavy. Některá místa mohou být zarudlá. Vaše dítě může být i více unavené až protivné. Nejčastějším příznakem je neustálé drbání ve vlasech. A jak na vši vyzrát?

Lékárna

Pro první pomoc vyrazte do lékárny. Existuje několik speciálních šamponů. Vsaďte na opravdu účinné přípravky, které dětšké vši vyhubí a pomohou odstranit i hnidy. Kromě šamponů existují i různé spreje a ochranné balzámy. Ale pozor, jenom šampon nestačí!

Hřeben

Když vlasy umyjete, je potřeba je rozčesat kartáčem, protože musíte odstranit mrtvé vši. Z vlasů se snažte vyčesat i hnidy. Na hnidy ale samotný kartáč nepomůže. Nejlepší metoda je chytit hnidy mezi prsty, respektive mezi nehty. Hnidu stáhněte po celé délce vlasů. Je to zdlouhavý proces, ale velmi účinný.

Žehlička na vlasy

Žehlička na vlasy je dalším pomocníkem pro likvidaci hnid. Když přejíždíte žehličkou po vlasech, vlivem tepla se hnidy zabijí. 

Babské rady

Někdy se pro prevenci používá Tee Tree olejíček. Má silné aroma, které vši odpuzuje. Někteří doporučují ocet, který se pořádně vmasíruje do pokožky hlavy, ta se zabalí do igelitového sáčku a ručníku. Může se objevit zarudnutí pokožky hlavy, které ale po chvilce zmizí. 


Nestačí se starat jen o pokožku hlavy. Důležité je vyprání prádla, ložního povlečení, čepic, ručníků. Prádlo i vyžehlete. Několikrát denně kontrolujte vši ve vlasech, abyste zabránili případnému zavšivení celé rodiny. Pokud se Vám podařilo odvšivit pokožku hlavy Vašeho dítěte, pokračujte nadále v kontrole alespoň po dobu tří týdnů. 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies