Jak se vzchopit z neúspěchu

S neúspěchem se jistě setkal každý z nás. Ať už jde o selhání během studia, v práci, partnerském nebo osobním životě. Hlavní je ubránit se pocitům, které z neúspěchu pramení. Pokud se neubráníte, koledujete si i o vážnější psychické problémy.

Žena a muž s položenýma rukama na hlavě

Co když mě neúspěch překvapí?

Jestliže vás opravdu nějaký vážný neúspěch potká, hlavu vzhůru. Z počátku máte sice zdání, že se vám už nic horšího nemůže stát, ale chce to jen neúspěch vzít na vědomí a čelit mu. Pokud se vám pocitům z neúspěchu nepodaří ubránit, můžete se setkat s depresí, stresem, únavou a pokud jde o neúspěch v oblasti kariéry, může si na vás smlsnout i zákeřný syndrom vyhoření.

Syndrom vyhoření

Syndrom vyhoření se týká především oblasti práce a kariéry, je charakteristický totálním mentálním a citovým vyčerpáním. Z pravidla vzniká v důsledku působení dlouhodobého stresu. Syndrom vyhoření se od únavy a stresu liší zejména tím, že se vztahuje pouze na oblast práce.

Co dělat, když neuspěji v práci a dostanu výpověď?

V této situaci vám velmi pomůže, pokud se máte s kým o svých problémech pobavit. S výpovědí nastává spousta dalších problémů, které se dotýkají nejen vás, ale i vašich nejbližších. Nikdy se nestahujte ze společenského života, díky sociálním kontaktům se můžete doslechnout o nových pracovních příležitostech. Se ztrátou práce, ztratíte i pevný denní režim. Ten je třeba udržet, stanovte si pevné body během dne a držte se jich. Hledejte práci na počítači, zajděte ven nebo si zacvičit. Volný čas lze využít ke vzdělávání, přihlaste se do jazykového kurzu nebo pilně studujte doma. Jestliže neuspějete hned při prvním pracovním pohovoru, nevěšte hlavu. Uspět při prvním pohovoru se povede jen málokomu. Hlavně se nepodceňujte, nelitujte a neobviňujte, však to znáte, něco končí a něco zase začíná.

Neúspěch se netýká práce, ale osobního života

Potkal vás neúspěch v jiné oblasti, než je práce? Rozpadl se váš partnerský vztah či je váš osobní život v troskách? V těchto případech si také poradíte, stačí jen chtít. I tyto problémy je třeba řešit s pozitivním myšlením. Negativní myšlenky, utápění v sebelítosti, zlost a podobné pocity či postoje vám příliš nepomohou. Nejlepší je obklopit se pozitivními lidmi, vyrazit do společnosti, začít s nějakým sportem, s novým koníčkem nebo si pořiďte domácího mazlíčka, který bude krátit vaše dlouhé chvíle.

Neúspěch neznamená, že hodíte flintu do žita a uzavřete se ve svém světě, naopak, hlavu vzhůru. Je třeba se jen odrazit ode dna a žít život naplno.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies