Jak se stát au pair

Stát se au pair je v dnešní době jedna z nejlepších možností, jak se zdokonalit v cizím jazyce. Nestačí se jen učit, hlavní je aktivní komunikace. Navíc poznáte novou kultutu a přátele a získáte zkušenosti cenné pro život.

Dítě dávající pusu ženě

Kdo je au pair?

Au pair je svobodná, bězdětná dívka (nebo chlapec), která přijíždí do cizí země za účelem pomoci hostitelské rodině s péčí o děti a o domácnost. Na oplátku dívka od rodiny, u které bydlí, dostává kapesné a je jí zdarma poskytnuta strava a ubytování.

Proč se stát au pair?

  • zdokonalíte se v cizím jazyce
  • vyděláte si legální prací
  • poznáte novou kulturu
  • získáte spoustu nových přátel
  • získáte cenné zkušenosti v péči o domácnost a o děti

Kdo se může stát au pair?

Au pair (neboli au-pair) se může stát svobodná bezdětná dívka nebo chlapec od 18 let. Horní věková hranice je různá, pohybuje se kolem 26 let (každá země má jiné podmínky). Podmínkou je znalost cizího jazyka na komunikativní úrovni, zkušenosti práce s dětmi a domácích prací, dobrý zdravotní stav, slušné jednání a zodpovědný přístup. Au pair pobyt není vhodný pro ty, kteří si chtějí pouze přivydělat.

Co se od au pair očekává?

Childcare

Childcare neboli pomoc s dětmi je hlavním úkolem každé au pair. Dívka by proto měla mít kladný vztah k dětem a zkušenosti práce s nimi. V hostitelské rodině au pair připravuje pro děti jídlo, doprovází a vyzvedává je ze školy, pomáhá s domácími úkoly, chodí s nimi na procházky, hraje si s nimi. V případě velmi malých dětí pomáhá také při krmení, koupání apod.

Díky péči o děti a domácnost jako au-pair, můžete být počátkem změny životního stylu celé rodiny. Můžete zavést zdravější stravování a přimět děti ke sportování.

Light housework

Součástí náplně práce je také luxování, utírání prachu, praní, žehlení, zkrátka light housework – lehké domácí práce.

Babysitting

Babysittingem se rozumí hlídání dětí ve večerních hodinách. Rodina má právo požádat maximálně 3x do týdne au pair, aby zůstala večer doma s dětmi.

Jazykové znalosti au pair

Přestože je požadována znalost cizího jazyka na úrovni střední školy, rodiny neočekávají, že bude au pair ihned plynule mluvit. Důležitá je ochota sblížit se a nebát se komunikovat.

Pracovní doba au pair a volný čas

Pracovní doba závisí na domluvě mezi au pair a rodinou. Odvíjí se z potřeb rodiny a doby konání jazykových kurzů, které dívka navštěvuje. Průměrná pracovní doba činí 5 až 6 hodin denně, 5 nebo 6 dní v týdnu. Po splnění svých povinností má au pair nárok na volný čas. Večery a víkendy mají au pair většinou volné. Během pobytu má dívka také nárok na dovolenou, jež může využít k návštěvě svého domova.

Jazykové kurzy - součást au pair pobytů

V průběhu au pair pobytu dívky dochází na jazykové kurzy. Platí si je buď samy, z kapesného (školné nebývá finančně náročné) nebo jim na ně přispívá hostitelská rodina. Vyjímečně jsou tyto kurzy bezplatné. Na závěr dívka obdrží osvědčení o absolvování kurzu, je možno získat i mezinárodní certifikát. Kromě jazykových kurzů může au pair girl studovat i jiné kurzy či zájmové kroužky.

Délka au pair pobytu

Nejkratší doba, na kterou může au pair vycestovat, činí obvykle 3 měsíce. Nejdelší doba je pak jeden rok.

Jak se stát au pair aneb jak probíhá zajištění au pair pobytu

Pokud jste se rozhodla stát se au pair girl, vyzvedněte si u agentury, která au pair pobyty zajišťuje, přihlášku. Po vyplnění ji odevzdáte, podepíšete smlouvu o zprostředkování pobytu, uhradíte zálohu a čekáte na odezvu. Agentura vám na základě vašich požadavků a zkušeností vyhledá vhodnou hostitelskou rodinu. V některých případech bude třeba vyřídit si vízum. Ve většině zemí EU však tato povinnost odpadá.

Co je součástí přihlášky na au-pair pobyt?

  • vyplněný dotazník
  • vaše fotografie
  • dopis pro hostitelskou rodinu (kde píšete o sobě, svých koníčcích, zkušenostech s dětmi apod.)
  • lékařské potvrzení o zdravotním stavu
  • kopie poslední stránky pasu
  • kopie řidičského průkazu (vlastníte-li jej)

Některé země požadují také výpis z rejstříku trestů (Velká Británie) a kopii maturitního vysvědčení (Belgie, Francie, Rakousko, Německo aj.)

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies