Jak se správně učit?

Potřebujete najít opravdu dobrou práci, abyste si nemuseli každý měsíc lámat hlavu nad tím, jak zaplatit všechny výdaje? Sny se mohou stát realitou, ale musíte pro to něco udělat. A tím „něco“ máme na mysli učení. Člověk by se měl neustále vzdělávat, aby mohl pomýšlet na lukrativní posty, získal zdravé sebevědomí a úctu u ostatních. Ne každý má ale na učení hlavu. Pokud se ovšem budete držet našich rad, nebude ukládání nových poznatků do paměti problémem.

Knihy naskládané na sobě

Učení může být pro někoho mučení

Jsou lidé, kteří mají na učení hlavu a nemusí trávit dlouhé hodiny nad knihami, aby se naučili potřebné informace. Učení je obvykle baví a mají díky tomu vytrénovanou paměť. Svou zásluhu na tom mají i jejich rodiče, kteří je v dětství vystavovali neustále novým podnětům a rozvíjeli u nich schopnost učení.

Druhým případem jsou takoví lidé, kteří i když se snaží sebevíc, nedostanou do hlavy nové poznatky a správně pochopit nabiflované informace je u nich obvykle velký problém. Učení jim nejde a je pro ně stresovou záležitostí, chcete-li „mučením“. Ovšem i tito lidé se mohou naučit správně učit a otevřít tak dveře novým poznatkům a možnostem.

Jiná situace je, když se člověku do učení vyloženě nechce, i když musí… Ovšem to si zažil každý z nás a nějak se s odporem k učení nakonec popral.

Víte, jak se správně učit?

Níže vám poradíme, co udělat proto, abyste si potřebné informace lépe zapamatovali:

Informace si správně uspořádejte, jejich naučení pak bude snadnější. Text si rozdělte do různých celků a podcelků, číslovaných kapitol, rámečků apod. Se zvýrazňováním to nijak nepřehánějte, zápisky by vypadaly nepřehledně a hůře by se z nich studovalo.

Lidé si všeobecně velmi dobře pamatují děj a toho se dá lehce využít i při učení. Během učení si představujte informace jako příběh, který si čtěte. Čím více akce a nebo vtipu v příběhu bude, tím lépe si dané informace zapamatujete.

Učte se nahlas! Při poslechu se vyslovené informace ukládají nejen do krátkodobé, ale také sluchové paměti.

Vyzkoušet můžete také tzv. Superlearning, což je metoda využívající hudby, sebeovládání a meditace za účelem odstranění stresu a podporu činnosti mozku.

Krátkodobě lze podpořit činnost mozku tzv. Nootropiky (léky, které zlepšují přísun krve do mozku) či lecitinem, dlouhodobě pak s pomocí bylinek – například Jínanu dvoulaločného (Ginkgo biloba). Důležitá je také strava s dostatkem vitamínů A, B1, B5, B6, C, D a E.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies