Jak se chovat k nadřízeným

Pracovněprávní vztahy jsou pro mnoho z nás velmi komplikované, zvláště pak, pokud se jedná o vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, kteří jsou v kontaktu každý den a stůj co stůj spolu musí vycházet.
Postavy lidí v oblecích

Vztahy na pracovišti

Vztahy na pracovišti jsou z velké většiny velmi komplikované, a pokud jste typ člověka, který se snaží se všemi vycházet, vaše situace je pravděpodobně velmi nelehká.

 

Špatné vztahy v práci jsou často důvodem, proč zaměstnanci dávají výpověď. Raději dají přednost pracovnímu prostředí s kolektivem, které není stresující.

Ženy, muži a zaměstnavatelé

Ženy a muži si často stěžují na zaměstnavatele, jejichž chování k nim je často nadřízené a neví si rady, jak dál. Nejen zaměstnavatelé, ale často také zaměstnanci neprojevují zájem o hlubší komunikaci, která by usnadňovala situaci. Vycházet spolu navzájem je prvotní důležitá věc, aby pracovní výkon vypadal tak, jak má.

Asertivita je nejlepší řešení

Jestliže máte problémy na pracovišti, které mají co dočinění se vztahy, chovejte se asertivně. Asertivita je pojem, který je vhodné využívat nejen, co se týče pracovního prostředí. Základním pravidlem asertivního chování je umět říci ne, pokud se vám něco nelíbí. A také umět říci ano, pokud si chcete něco prosadit. Zkrátka se chovat tak, abyste ze situace vycházeli s „čistým štítem“ a hlavně spokojeni.

Co dělat, když zaměstnavatel nevychází vstříc?

Za předpokladu, že dobře a svědomitě splňujete náležitosti a práce, které máte uvedené v pracovní smlouvě, neměl by se vyskytnout důvod, proč byste si se zaměstnavatelem neměli rozumět. Jestli si však myslíte, že práci děláte dobře a přece s nadřízeným za žádnou cenu nemůžete vyjít, zvolte jiné východisko.

 

Pravděpodobně jediným řešením, které by mělo být na prvním místě, je promluvit si. Jestliže i nadále budou přetrvávat problémy v komunikaci, o kterých máte pocit, že je nezvládnete, pokuste se najít další řešení situace. O výpovědi přemýšlejte až v krajním případě – je sice nejjednodušším řešením, ale je nutné si uvědomit, že téměř v každé práci a kolektivu se budete s komunikačními problémy potýkat.

 

Další zajímavé články z rubriky práce a kariéra

Práce - než podepíšete pracovní smlouvu...

Práce versus přijímací pohovor - pozor na řeč těla!

Nejhůře placená zaměstnání

Test - umíte si vybudovat respekt?

Nejlépe placená zaměstnání

Práce - životopis o vás mnohé napoví

Příprava na psychotesty

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies