Jak se bránit, když vás napadne pes?

Jestli věříte tomu, že pes, který štěká, nekouše, pak na to jednoho dne můžete šeredně doplatit. A nemyslete si, že vás nemůže kousnout ani přátelský pes.

Jak se bránit, když vás napadne pes?

 

Jestli ho nějak vydráždíte, ublížíte mu nebo ho dostanete do situace, kdy je bez kontroly konfrontován s něčím, co spustí jeho přirozené sociální chování, pak se může začít bránit. Jak bychom se měli zachovat, když existuje vysoká pravděpodobnost napadení psem?

 

Nezáleží na tom, jestli pejsky milujete či nenávidíte. Zaútočit na vás mohou prakticky kdykoli. Někdy se ještě můžete vyhnout útoku, ale pokud ne, měli byste znát základní pravidla, které vám v takovém případě mohou zachránit zdraví i život.

 

Zapamatujte si tyto základní pravidla:

 

  1. Především se snažte zachovat klid.
  2. Pokuste se zjistit reakci postoje psa a případně, ve stavu ohrožení, se snažte předvídat vaše další kroky. Hlavně se proti němu neobracejte zády a nesnažte se utéct. Tím ho můžete jen vyprovokovat, protože ve vás uvidí kořist.
  3. Nedělejte rychlé a náhlé pohyby, stůjte klidně s rukama při těle a nedívejte se psovi přímo do očí, neboť to pes může považovat za vyzvání k souboji.
  4. I když budete mít strach, mluvte na něj tichým a konejšivým hlasem. Opakujte dokola třeba jen “hodný pes”.
  5. Zároveň můžete pomalu ustupovat pryč od psa, ale raději se vzdalujte pozpátku, abyste sledovali jeho reakci.
  6. Když se pes uklidní a přijde blíž k vám, možná vás bude chtít jen očichat. Nechte ho a pak, jakmile odběhne, se opatrně vzdalte.
  7. Jestli cítíte, že nic z toho na psa nezabírá, je pořád stejně vzteklý nebo se k vám začíná přibližovat, zkuste ho rozhodným a pevným hlasem poslat pryč (běž pryč, jdi domů a podobně).
  8. Pokud se pes nachází pořád ve vaší blízkosti a nedává najevo, že by chtěl odejít, vystupňujte hrozbu hlasitějším a hlubším zvoláním.
  9. Někdy může pomoci i pohled přímo do jeho očí a vykročením vpřed blíže k němu. Některé psy vaše rozhodnost může odradit od útoku.
  10. Jestliže vás bude pes obíhat dokola, vždy se k němu snažte otáčet čelem.
  11. V případě, že vás napadne, snažte se bránit vším, co máte po ruce. Avšak měli byste si vždy chránit krk, obličej a břicho, tam psi útočí nejčastěji. Raději mu k zakousnutí nastrčte ruku, kterou si obalíte mikinou či bundou. Na svou obranu si také můžete pořídit pepřový sprej.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies