Jak připravit dítě na školu v přírodě?

Ze školy v přírodě mají mnohdy větší strach rodiče než děti. Co je dobré vědět předem, aby příprava i následný pobyt proběhly v pohodě a bez komplikací? To si povíme právě v dnešním čláku.
Holčička s chlapečkem držící se za ramena

Dítĕ odmítá jet do školy v přírodě

Dítě většinou přípravu na odjezd snáší bez problémů, protože odjíždí s kolektivem, který zná – se svými spolužáky a učitelkami, popř. učiteli. Varovným signálem je, když je dítě před odjezdem zamlklé, plačtivé nebo odmítá odjet.

 

Pokud se nejedná o dítě extrémně fixované na rodiče, může být příčinou šikana nebo strach z některého ze spolužáků nebo výběr pedagoga, který vašemu dítěti „nesedne“. Pak je na místě promluvit s třídní učitelkou/učitelem, neboť ti obvykle svou třídu na školu v přírodě doprovázejí, a zjistit příčinu.

Mobil – ano, či ne?

Mnozí vedoucí dětských letních táborů, kurzů i škol v přírodě mobily v dětských rukou vidí dost neradi. Příčinou je fakt, že dítě může v rozrušení nebo ve chvilce stesku zavolat domů a když se rodiče dostaví na místo, je všechno jinak – dítě je v pohodě, hraje si a na včerejší citové výlevy a stýskání si ani nevzpomene. Proto je dobré brát podobné telefonáty s rezervou.

 

Na druhé straně každé dítě je jiné a citlivějším dětem pomůže v odloučení od rodičů – mnohdy prvním v jejich životě – už pouhý fakt, že v případě potřeby mohou kdykoli zavolat domů. Také rodiče ocení zpětnou vazbu, kdy se mohou dítěte zeptat na jeho dojmy a zážitky.

 

Je lepší si předem ujasnit pravidla telefonování s pedagogy, např. který den a v kolik hodin zavolat, abychom dítě nerušili v aktivitách a nenarušovali mu ani ostatním program.

Co s sebou do školy v přírodě? Oblečení, důležité průkazy...

Počítejte s tím, že vaše dítě si rozhodně nebude lámat hlavu s tím, že v jednom tričku chodí už čtyři dny. Takže navzdory tomu, že mu zabalíte oblečení (nezapomenout na pláštĕnku) na každý den se může stát, že po návratu najdete v tašce většinu nepoužitého oblečení…

Neměli bychom zapomenout na:

  • Originály nebo i kopie průkazky zdravotní pojišťovny a očkovacího průkazu
  • Doklad o bezinfekčnosti – vyplní rodiče nejlépe s datem odjezdu a také potvrzení od lékařky, že dítě je schopno se ŠVP zúčastnit (platí 1 rok)
  • Léky + podrobný návod jejich užívání (2x – jednou dítěti, jednou jeho učitelce/učiteli)
  • Nabíječku na telefon
  • Drobnou hotovost
  • Přezůvky
  • Hygienické potřeby – raději několik malých lahviček se sprchovým gelem než jednu velkou (dítě ji určitě zapomene ve sprše)

Další zajímavé články z rubriky Rodina a děti:

Strategické hry rozvíjí dětskou kreativitu

Adoptivní rodiny – jak to v nich chodí

Sourozenecké pořadí a vlivy na děti

Svobodné matky a jejich práva

Střídavá péče o dítě

Děti a kapesné

Adopce na dálku

Chůva v akci

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies