Jak přežít vysvědčení?

Zítra končí školní rok. Děti se těší na prázdniny, ale zároveň se děsí onoho posledního dne, kdy se předává vysvědčení. Jejich celoroční snažení, úspěchy i neúspěchy, to vše je bude pečlivě zaznamenáno na kus papíru. A právě toho papíru se děsí nejen děti, ale především rodiče. Jak by měli v tento den reagovat rodiče?

Děti mají z vysvědčení strach. Bojí se, jak na něj zareagují rodiče.

 

Měli byste vědět, že tělesnými tresty nebo stresováním dítěte ničeho nedosáhnete. Nechcete přece, aby se dítě učilo čistě ze strachu. Nesmí se bát, špatných známek, výprasku nebo toho, že mu něco zakážete. Učení by ho mělo bavit. Dítě by mělo být zvídavé a nepovažovat za špatné to, že v určitých předmětech zrovna nevyniká. Každý je dobrý v něčem jiném. Někdo je dobrý v matice, jinému se daří v cizích jazycích a někteří našli zálibu v dějepisu a podobně. V práci nikdo nevyužívá všechny vědomosti ze všech předmětů, které kdy měl.

 

Dětem byste neměli příliš hrozit, ale moc nepomůže, když budete slibovat odměnu za určité výkony. Netlačte na pilu, avšak brát to na lehkou váhu se také nevyplácí. Správný rodič má o školním prospěchu svého dítěte neustálý přehled. Přiznejte si to. Pokud se o něj zajímáte denně, vysvědčení vás už nemůže nijak překvapit. Takže vám ani dítěti nijak neprospěje váš výbuch emocí a nadávky, že to v životě nikam nedotáhne, že je hloupé a podobně nesmyslné narážky.

 

Zachovejte klid a nabídněte pomoc

 

Ať už domů přinese dobré či špatné známky, nemá cenu se poslední den stresovat. Stejně už nic nezměníte. Pokud vaše dítko přinese horší vysvědčení, promluvte si s ním. Jedině tak můžete odhalit příčinu špatných známek. Možná jen potřebuje více motivace nebo potřebuje pevnější vedení. Řekněte mu, že jste tu kdykoliv pro něj, kdyby cokoliv potřeboval. Můžete mu navrhnout doučování, jestliže na to sami nestačíte. Nebo ho občas prozkoušíte, když se bude cítit nejistý. Na rovinu se ho zeptejte, co by mu vyhovovalo.

 

Odměny a tresty

 

Drahými dárky své dítě zbytečně rozmazlíte. Nestuduje přece pro to, aby dostal peníze či drahou hračku. Zajděte třeba na zmrzlinu nebo si vyrazte na výlet. Netrapte dítko fackami, klečením v koutě či různými zákazy. Tím ho spíše od učení a školy definitivně odradíte. Pamatujte, že to jsou děti a vše si berou až moc k srdci. Nevhodné reakce rodičů mohou některé děti dovést až k sebevraždě. Vysvědčení je jen obyčejný kus papíru.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies