Jak přežít pubertu svých dětí?

Někdy je soužití s dospívajícími potomky velmi těžké. Neuvěří ale ten, kdo to nezažil. Puberťáci svými projevy rodiče vytáčejí. I když je to vůči vlastnímu dítěti těžké, někdy je lepší jedním uchem poslouchat a druhým vše vypustit ven.

matka s dcerou

V období puberty se vlastně dítě od rodičů pomalu odpoutává, aby bylo jednou připravené, že bude žít vlastní život. A i když jsou pubertální projevy určené vám, neberte si je příliš osobně. Puberta je přirozený proces a je to proces nutný k dalšímu vývoji dítěte. Existuje pár rad, jak vyzrát nad tímto obdobím.

Chování k jiným lidem

Na vás je dítě drzé, ale k ostatním se chovat umí. Nemusí se jednat jen o úplně cizí lidi, ale i o další členy rodiny. Pokud se ale umí chovat k ostatním, jednou se takto bude chovat i k vám. Alespoň je to velmi pravděpodobné.

Snažte se puberťákovi porozumět

V období puberty je dítě extrémně citlivé na kritiku. Puberťák ale hledá své místo v životě. Přicházejí první lásky. To co prožívá, může být pro něj opravdu těžké. Více než jindy od vás čeká, že ho budete chápat a řeknete mu, že mu rozumíte. Staňte se spíše jeho přítelem než abyste jej neustále napomínali.

Pořád se nevyptávejte

Čím je starší, tím má menší potřebu, abyste o něm věděli všechno. Nesnažte se ho neustále kontrolovat, prohlížet mu mobil, sociální sítě nebo deníček v pokoji. Přeci jen už potřebuje trochu svého soukromí. A pokud byste něco zjistili a dítěti řekli, že jste informaci našli např. v jeho deníčku, ztratili byste tak jeho důvěru. 

 

S dítětem mluvte. Naučte ho, aby vám sdělilo své problémy, které spolu vyřešte. Při společném rozhovoru mu můžete sdělit i své problémy. Mnohdy vám i puberťák dokáže říct, jak by problém vyřešil. Naučte se puberťákovi věřit a zkuste mu svěřit nějakou zodpovědnou činnost, aby věděl, že v životě existují povinnosti.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies