Jak přežít práci na směny

Práce ve vícesměnném provozu, zejména v nočním, je velmi náročná na fyzickou i psychickou kondici zaměstnanců. Někteří se s ní dokáží poprat lépe, někteří hůře. Pomocí několika triků ji ale bez újmy zvládnete i vy!
Muž a žena se sluchátky na uších

Práce na směny - zdraví v ohrožení

Směnný provoz může být sice lépe placen, ale přináší s sebou mnoho negativních dopadů na naše zdraví. Vzhledem k tomu, že pro člověka je přirozené ve dne pracovat a v noci odpočívat, není pro organismus lehké přizpůsobit se práci na směny. Pracujete-li v noci, váš biorytmus se najednou změní a organismus začne protestovat.

 

Vznikají poruchy soustředění, neustálý pocit únavy, žaludeční potíže nebo dokonce i poruchy oběhové soustavy. Vlivem snížené koncentrace snadno dochází k pracovním úrazům. Pokud navíc pocítíte silné poruchy spánku a nervovou labilitu, možná jste onemocněli desynchronózou – poruchou biorytmu. Nervová labilita může vést k vážným depresím. Navíc bylo prokázáno, že lidé pracující na směny si rozhozením biorytmu natolik oslabují imunitu, že si v sobě postupně mohou „vypěstovat“ i zhoubné bujení.

 

Někteří lidé by měli volit pouze jednosměnný provoz – jedná se zejména o diabetiky, osoby s trávicími potíži, s poruchami spánky, srdečními onemocněními nebo častými migrénami.

Jak lépe zvládat práci na směny

Jídlo

Stravování by mělo být především pravidelné. Snídejte, obědvejte i večeřte ve stejnou dobu. Víte, že špatným stravováním můžete narušit kvalitu spánku? V noci se stravujte jen lehce, vynechejte tučná masa a mléčné výrobky. Dejte raději přednost těstovinám nebo salátům. Od čtvrté do sedmé hodiny ranní nejezte vůbec.

Spánek a relaxace

Protože jsou lidé pracující na směny náchylnější k depresím, je třeba věnovat se ve volném čase aktivitám, které odstraní nahromaděné napětí a stres. Věnujte se jakémukoliv sportu, nejlépe na čerstvém vzduchu, ale nezapomínejte ani na rodinu a své přátele. Pokud zanedbáváte mezilidské vztahy kvůli nedostatku času, rozdělte si spánek na dvě části – jednu před a druhou po směně. Pokud vám dělá potíže přes den usnout, snažte se doma vytvořit co nejvíce tmy.

 

Pokud zjistíte, že vícesměnný provoz ani přes výše zmíněné rady nezvládáte, najděte si jinou práci. Zdraví je přece přednější!

Překonejte i další úskalí vaší kariéry

Jak vystát šéfa

Přijímací pohovor - nejčastěji kladené otázky

Práce z domu - výhody a nevýhody

Nové zaměstnání? Nechybujte! Zabodujte!

Ztráta zaměstnání - co teď?

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies