Jak překonat partnerskou krizi

Ze začátku je každý partnerský vztah krásný. Nečekejte ale, že takový bude napořád. Každý vztah v určitém období prochází krizí. Kdy ji máte očekávat a především, jak ji překonat?

Žena opřená o muže

Kdy přichází partnerská krize

První krize – už po roce vztahu

První partnerská krize přichází podle odborníků již po roce vztahu. Je to způsobeno tím, že zamilovanost začíná opadávat, takže si najednou více všímáte negativních vlastností partnera a více věcí vám vadí. Pokud ale touto první krizí projdete, váš vztah očividně stojí na pevnějších základech než je prvotní zamilovanost.

Tři roky a je tu další

Druhá krize obvykle přichází v době, kdy jste spolu přibližně tři roky. Vztah přechází do stadia dlouhodobého, takže se mohou objevit pochybnosti, zda jste si vybrali pro trvalý vztah toho správného partnera a zda vám neuniká "něco lepšího". Přibývají také situace, kdy mají partneři odlišné názory a tato odlišnost vás silně rozděluje. Tříletý vztah je zkouškou nejen vaší lásky, ale i tolerance.

Pět až sedm let

V názoru, kdy nejčastěji přichází třetí partnerská krize, se odborníci dodnes neshodují. Nejčastěji se objevuje informace o krizi po sedmi letech vztahu, u některých partnerů ale může přijít již po pěti nebo po šesti letech. Každopádně v tomto období je zde jedno velké nebezpečí – nebezpečí nevěry. Partneři mají pocit, že jim ten druhý nemá co nabídnout nového a jiní lidé opačného pohlaví jsou pro něj najednou atraktivnější. Pokud vztah něčím neposunete, hrozí jeho krach. Oním posunem nemusí přitom být jen svatba nebo narození dítěte, ale i to, že si dopřejete více soukromí a času na individuální koníčky a přátele. Nemusíte spolu za každou cenu trávit co nejvíce času. Trocha svobody vám jen a jen prospěje!

Sedmnáct až pětadvacet let

V tomto období vaše děti dospívají a odcházejí z domova a vy najednou můžete zjistit, že máte s partnerem problém být po letech zase jen spolu a ve dvou komunikovat. Je třeba opět si najít společné zájmy a témata, nepovažovat odchod dětí za tragédii a naopak si dopřát vše, co jste si před tím kvůli péči o potomky dopřát nemohli.

U mužů se může také objevit potřeba dokázat si, že ještě nejsem tak starý a pod pantoflem – vyústěná nevěrou.

Jak překonat krizi?

Důvodů, proč vznikne krize, může být spousta. Někdy partnery rozdělí společné bydlení, kdy se prokáže, jak se kdo chová v každodenním životě, někdy je na vině stereotyp, pochybnosti o kvalitě vztahu či výběru partnera. Pokud ale víte, že přese všechno partnera milujete a chcete krizi překonat, máte v rukávu spoustu zbraní.

Lék na krizi č. 1 – Tolerance

Jak je možné, že se do sebe často zamilují dva povahově zcela odlišní lidé? Je to způsobeno tím, že člověka na druhém přitahují povahové vlastnosti, které mu chybí a které se tudíž od něj může naučit. Pokud ve vztahu funguje umění kompromisu a tolerance, i dva zcela odlišní lidé se pak mohou krásně doplňovat.

Jenže po letech vztahu nám začne vadit, že zatímco my např. milujeme klid a pohodu, partner obráží večírky a doma věčně vyřvává hudba. Opět je to ale jen o kompromisu – hudba může hrát v místnosti, ve které se nezdržujete.

Lék na krizi č. 2 – Svoboda

Dokonalé partnerství není o tom, být neustále spolu. Jak už bylo řečeno, trávit nějaký čas odděleně vztahu naopak prospěje. Jen ať si partner zajde na večírek a vy si zatím doma uděláte večer s knížkou a při svíčkách. Dopřejte si vzájemně prostor k plnění svých snů a koníčků a bude vám to klapat! 

Lék na krizi č. 3 – Komunikace

Ať už vás ve vztahu trápí cokoliv, promluvte si o tom s partnerem. Nečekejte, že partner sám přijde na to, co vám vadí, nikdo přece neumí číst myšlenky. Ani naznačování, které je podle vás úplně jasné, nemusí partner vůbec zachytit. Muži zkrátka nejsou tak intuitivní jako ženy a potřebují, aby se s nimi jednalo na rovinu.

Pamatujte – pokud partneři opravdu chtějí a jejich vztah za to stojí, překonají každou krizi!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies