Jak překonat fóbii?

Fóbie je úzkostná porucha charakterizovaná chorobným a bezdůvodným strachem z věcí nebo situací. V dnešním článku si povíme více o vzniku, projevech, druzích fóbií a také možnostech, jak je překonat.

Žena s otevřenou pusou držící své vlasy

Jak vzniká fóbie?

Fóbii, symbolizuje úzkost a strach. Intenzita strachu může být různá - od lehkého neklidu až po stav extrémního prožitku strachu (nejen při vystavení jedince situaci, ale i při očekávání či pomyšlení na takovou situaci).

Většina fóbií vzniká především v dětství (nepříjemné zkušenosti, psychické trauma, vzpomínky) - většinou se tyto fóbie s přibývajícím věkem zmírňují a nebo zcela vymizí. Fóbie nejčastěji vznikají u osob s psychickými poruchami osobnosti a také u labilnějších jedinců.

Nejčastější projevy fóbie

Mezi nejčastější projevy fóbie patří bušení srdce, zrychlený puls, neklid, obtížné dýchání, bolesti na hrudníku, návaly horka nebo chladu, sucho v ústech, točení hlavy, závratě, chvění a nebo pocity znecitlivění nebo mravenčení. Mezi psychické projevy fóbie patří obava ze ztráty kontroly a obava ze ztráty vědomí.

Nejčastější fóbie - ze zvířat, výšek, létaní a smrti

Mezi nejčastější fóbie lze zařadit arachnofobii (strach z pavouků), zoofobii (strach z určitých zvířat), sociální fobii (obava ze sociálního kontaktu), klaustrofobii (strach z uzavřených prostor), agorafobii (strach z otevřených a veřejných prostor), akrofobii (strach z výšky), mysofobii (strach ze špíny), pyrofobii (strach z ohně), thanatofobii (strach ze smrti), hypnofobii (strach ze spánku) a nebo tokofobii (strach z porodu).

Existují ovšem i další fóbie, jimiž trpí nemalá část lidské populace. Jsou to například gamofobie (strach ze sňatku), aichmofobie (strach z ostří), gefyrofobie (strach z mostů), keraunofobie (strach z bouřek, blesků) nebo trichofobie (z vlasů a chlupů například v jídle).

 

Kuriózní fóbie - strach ze zeleniny, zrcadel a vlastní osoby

Mezi kuriózní fóbie můžeme zařadit například lachanofóbii (strach ze zeleniny), spektrofobii (strach ze zrcadel), teogonii (z božího hněvu), autofobii (strach z vlastní osoby), dromofobii (strach z ulic), tafefobii (strach z možnosti být pohřben zaživa), hierofobii (strach z posvátných věcí), triskaidekafobii (strach z čísla 13), hexakosioihexekontahexafobii (strach z čísla 666) a nebo ephebifobii (strach z teenagerů).

Jak se zbavit fóbie?

Pokud jste se rozhodli bojovat se svou fóbií, nezapomeňte na to, že zbavení se jakékoli fobie je během na dlouhou trať. Člověk musí vždy začít u sebe - musí se uvědomit, že tento psychický stav sám od sebe nepomine a měl by navštívit odborníka. Odborník vám pomůže po malých krůčcích bojovat s fobií.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies