Jak předejít podzimnímu nachlazení u dětí

Od podzimu do jara býváme k nemocem náchylnější. Proč tomu tak je a jak předejít častým nachlazením a virózám? Existuje na to jednoduchý návod, který vás nebude stát ani korunu.

Ležící dítě s tmavými vlásky

Máte pocit, že pro to, abyste byli vy i vaše děti zdravé, musíte utratit majlant? Reklamy na nás všechny tlačí ze všech stran, doporučují potravinové doplňky, drahá probatika a přitom stačí tak málo. Samozřejmě je nutné dbát na dostatečný přísun vitamínů, hlavně v přírodní formě. To ale není vše. Dohlédněte na to, aby vaše děti byly otužilé a nesesypaly se při prvním kontaktu se sychravým počasím. To jim posílí imunitu a budou mnohem odolnější.

Přetopené místnosti, nabalování, horká vana nebo zavřené okno během nočního spánku není zrovna ideální. Náš organismus zvyklý na vyšší teploty při první příležitosti kolabuje a nechá se „přepadnout“ obyčejnou virózou. Imunitní systém není dostatečně silný a neumí se bránit. Výsledkem je rýma, kašel, bolesti hlavy a někdy horečky. Začněte proto s otužováním co nejdříve, je to velice účinná forma preventivní ochrany před podzimními i zimními nemocemi.

Začněte zvolna

Pokud jste prozatím neotužovali a dítě je zvyklé jen na horkou vodu, zapomeňte na ledovou sprchu. Je to běh na dlouhou trať a výsledky budou patrné až za několik týdnů. Začněte pomalu, jen vlažnou vodou. Prozatím jen otírejte pokožku vlažnou žínkou, než si na to dítě zvykne. Za několik týdnů můžete přejít na sprchu. Otužování ale vynechejte v době, když je dítě nemocné.

Nenabalujte

Rodiče své děti zbytečně nabalují ze strachu, aby jim nebyla zima a nenastydly, což je obrovská chyba. Tím, že dítě cítí chlad (avšak nikoli zimu), se rovněž otužuje a posiluje svůj imunitní systém. S „odbalováním“ také nespěchejte, ze začátku vynechejte tu nejméně funkční část oděvu, až se postupně dostanete pouze na tu nejnutnější výbavu. Jak poznat, že je dítěti teplo? Sáhněte za krk, pokud je teplý a suchý, pak je vše v pořádku. Je-li horký a mokrý, dítě je přehřáté.

A co při nemoci?

Pokud má dítě pouze lehkou virózu, tedy rýmu a kašel, v místnosti, kde leží, netopte a větrejte. Pokud se na to cítí, klidně ho vezměte na procházku, čerstvý vzduch mu udělá dobře.

Vitamíny

A přirozeně nezapomínejte na vitamíny. Ty „umělé“ z krabiček z lékárny raději vynechejte a dítěti vymačkejte citrón, nakrájejte jablko a hrušku, připravte zeleninový salát. V kombinaci s otužováním si na něj nějaká nemoc nepřijde.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies