Jak posílit sebevědomí dítěte

Správnou výchovou lze sebevědomí dítěte výrazně podpořit. Dítě potřebuje především lásku – pokud se mu dostatečně nevěnujete, nabývá pocitu, že není milováno. Poradíme vám, jak přispět k tomu, aby váš potomek vyrostl v silného jedince.

Chlapci s roztaženýma rukama

Neklaďte na dítě přehnané nároky

Pocity méněcennosti se vytváří již v prvních letech života. Pokud máte na dítě přehnané nároky a zlobíte se pak za každý jeho neúspěch, všechno je špatně. Dítě se má naopak naučit, že je normální, když se něco nepodaří, že to patří k životu. Nedělejte z komára velblouda a malým neúspěchům se zasmějte. U těch větších zase dítě povzbuzujte. Jestliže potomek začne svým neúspěchům přikládat příliš velkou váhu, ke zdravému sebevědomí nedojde.

Učte dítě samostatnosti

Nepomáhejte svému dítěti s každou maličkostí – dítě potřebuje prostor, aby něco udělalo samo od sebe. Jen tak se může naučit samostatnosti. Jestli chcete, aby si v dospělosti dokázalo poradit samo, nechejte jej naučit se o sebe v rámci svých možností postarat.

Pozor na míru soutěživosti

Potíže se sebevědomím mají často mladší sourozenci. Snaží se vyrovnat svému staršímu bratrovi či sestře a pokud se jim to nedaří, ztrácí důvěru ve vlastní schopnosti. Je důležité dítěti vysvětlit, že od něj nikdo neočekává, že bude stejný jako jeho sourozenec a že každý přece umí něco jiného.

Chvála zmůže více než kritika

Přestaňte dítě kritizovat za každou maličkost. Kvůli rozlitému mléku se přece svět nezboří. Dávejte také pozor, zda si kritikou jen nevybíjíte špatnou náladu. Nikdy, ani kdyby dítě provedlo tu nejhorší věc, neužívejte věty jako je: „Jsi k ničemu“, „Nic nedokážeš“ nebo „Jsi hloupý.“

Hrajte si se svými dětmi!

Aby se dítě dobře vyvíjelo, je třeba se mu věnovat. Leze vám na nervy, když je dítko neposedne a nenechá vás chvíli v klidu? Odkážete jej do dětského pokoje, aby si šlo hrát? Pak se nemůžete divit. Dítě potřebuje především vás, rodiče, a nikde není psáno, že hry jsou určeny jen pro děti a jejich kamarády. Chcete být více než jen rodičem? Chcete být i nejlepším přítelem? Vymezte si týdně alespoň dvě hodiny času na nejrůznější dětské hry.

Cvičení s dětmi rozvíjí fantazii i motoriku dítěte

Pro upevnění sebevědomí jsou nejlepší takové hry, které dítě něčemu naučí. A dítě se nejrychleji učí to, co ho baví – oblíbené je např. Cvičení s Míšou, které možná znáte z vysílání České televize. Děti jsou s Míšou ve svém živlu!

Pro ty, kteří chtějí cvičit doma, Míša připravila stejnojmenné DVD s výběrem devatenácti nejoblíbenějších videoklipů. Cvičení s Míšou, to jsou písničky doprovázené tancem a zábavným cvičením, které se lehce naučí každé dítě. Také texty písní jsou snadno zapamatovatelné – přesvědčte se v ukázce videoklipu pod článkem. Míša vydává také CD s písněmi, zpěvníky a dětská trička. 

Dnešní generace dětí dá mnohdy přednost televizi nebo hrám na počítači před procházkou v přírodě. Cvičení s Míšou si ale zamiluje každé dítě. A vy, rodičové, můžete se svými ratolestmi zpívat a cvičit také.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies