Jak nenaletět realitní kanceláři

Nenechte se zlákat lákavou a hlavně "výhodnou" nabídkou realitních kanceláří. Kupejete nebo prodáváte nemovitost? Poradíme Vám, jak na to!

Žena šeptající do ucha druhé ženě

Ceny nemovitostí - klesají nebo rostou?

V době ekonomické krize se v souvislosti s nemovitostmi řeší otázka, zda-li je výhodné je kupovat a nebo prodávat. Všeobecně lze říci, že není výhodné zejména prodávat nemovitosti, jelikož se značně snížila poptávka. Zkrátka, lidé nemají peníze. Ten, kdo má peníze ovšem může na koupi nemovitosti vydělat.

Nakupujete, prodáváte?  Realitní kancelář vybírejte pečlivě!

Pokud máte zájem o koupi či prodej nemovitosti, je lepší využít služeb realitní kanceláře. Ovšem není realitka, jako realitka. Je lepší vybrat si „velkou" realitní kancelář (taková, o které se mluví často v dobrém slova smyslu), u které budete mít jistotu, že jen tak nezkrachuje.

Sjednejte si schůzku s realitním makléřem Vámi vybrané RK. Pokud navštívíte centrálu realitní kanceláře, všímejte si, jak to tam funguje (počet zaměstnanců, ochota zaměstnanců, atd.). Zvolte si takovou kancelář, která na vás udělá dobrý dojem.Vyžádejte si provozní předpisy a pečlivě si je prostudujte.

Pokud si vyberete konkrétní nemovitost, měl by vám být předložen doklad o tom, že realitní kancelář smí tuto nemovitost nabízet (některé realitky inzerují i nemovitosti, které jejich majitelé nabízejí přímo).

Kupujeme nemovitost

Pokud kupujete nemovitost věnujte stejnou pozornost, jako výběru RK, i stavu nemovitosti. A to jak po stavebně technické, tak i právní stránce. Pokud tomu nerozumíte, přizvěte si na pomoc odborníka (stavaře, právníka). Vyžádejte si od majitele ke shlédnutí vlastnický list a pečlivě si jej prostudujte.

Pokud o nemovitost projevíte vážný zájem, počítejte s tím, že realitní kancelář vás vyzve k podpisu rezervační smlouvy a složení rezervačního poplatku. Poplatek se obvykle pohybuje ve výši okolo 5% z ceny nemovitosti (minimum bývá 50 000 korun). Pozor: Některé RK si pletou rezervační poplatek ze nemovitost se svou provizí z prodeje, proto trvejte na tom, aby záloha byla vratná!

Dalším krokem bývá uzavření smlouvy o smlouvě budoucí kupní (při platbě nemovitosti prostřednictvím hypotéky nebo úvěrem ze stavebního spoření). Kupní smlouva se sepisuje až ve chvíli, kdy máte k dispozici peníze.Majitelem nemovitosti se stáváte až na základě zápisu práv takzvaným vkladem do katastru nemovitostí (to může trvat až 30 dní).

Pozor také dejte na daň z převodu nemovitosti. Tu hradí prodávající, kupující figuruje jako ručitel.

Jakmile jste jako nový vlastník zapsán v katastru nemovitostí a prodávající dostal své peníze, je čas na předání nemovitosti. O předání by měl být sepsán písemný protokol (kdo, komu, v jakém stavu nemovitost předává, seznam zařízení, stavy měřičů energií).

Máte vybráno? Pozor na to, co podepisujete!

Ať už prodáváte, nebo kupujete, vždy musí dojít k podpisu smlouvy. Realitní kanceláře mají vždy předem připravené smlouvy (samozřejmě hlavně k jejich prospěchu), které chtějí co nejrychleji podepsat. Hlavně nespěchejte s podpisem! Solidní realitní kancelář Vám dá dostatek času na rozmyšlenou.

Nenechte se vyprovokovat řečmi, že na danou nemovitost čeká více zájemců, a pokud máte opravdu zájem, musíte jednat rychle.

Před podpisem smlouvy všechno pečlivě zvažte, nechte pro jistotu smlouvu zhlédnout právníkem (předejdete tak zbytečným sporům). Na vše, co Vám není jasné, se ptejte!

Rada:

Při prodeji nemovitosti se můžete často setkat s takzvanou „exkluzivní smlouvou". Exkluzivní smlouva, je smlouva, v níž klient zmocňuje realitní kancelář k výhradnímu zastoupení ve věci prodeje vaší nemovitosti. Pečlivě si přečtěte celou smlouvu (včetně textu, který je napsán drobnými písmeny). Pokud s něčím nesouhlasíte, nebojte se říci si o změnu podmínek.

U této smlouvy si můžete také určit, jak dlouho bude RK Vaši nemovitost prodávat. Nenechávejte platnost smlouvy na neurčitou dobu, jsou zde dlouhé výpovědní lhůty (písemné, až 3 měsíce dopředu). Součástí smluv bývají i pokuty, když některá ze smluvních stran nedodrží podmínky.

Prodáváte nemovitost? Za jakou cenu?

Prodejní cenu určuje obvykle realitní kancelář (cenu nemovitosti ovlivňují nejen ceny na stávajícím trhu, ale také stav nemovitosti a případné možné překážky při obchodu). Provize RK vychází obvykle ze stanovené ceny a bývá uváděna v procentech (cca 3 - 6 %), některé RK mají svou pevnou taxu (od 70 000 do 90 000Kč). S konečnou cenou nemovitosti (včetně provize RK) musíte písemně souhlasit.

Rada:

Než podepíšete smlouvu s RK, je dobré si předem nechat nemovitost ocenit znalcem.Nepodepisujte RK souhlas k tomu, aby mohla disponovat s prodejní cenou nemovitosti. Jen tak, si budete jisti, že Vás nechce RK ošidit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies