Jak hubnout a nehladovět

Abychom došli k trvalému úbytku váhy, je třeba správně upravit jídelníček. Jednostranně zaměřené diety jsou nejen neúčinné, ale i nezdravé. Víte, jaké jsou nejčastější chyby dietářů a jak přimět tělo k hubnutí bez zbytečného trápení?

Vidlička obtočená metrem

Proč hladovky nefungují

Za nejrychlejší způsob hubnutí většina lidí považuje rapidní snížení množství potravin, které ale bohužel vede k hladovění. Po hladovce sice opravdu rychle zhubnete, ale obvykle nedochází ke ztrátě tuku, ale vody. Tělo si naopak ještě vytváří tuky do zásoby – v obavě, že nastal hladomor se snaží zachránit se před smrtí. Tak je náš organismus naprogramován.

 

Čím déle hladovku držíte, tím více roste hrozba zpětné vazby – jo jo efektu. Jakmile se vaše vůle zlomí, přepadne vás záchvat žravosti a vy nakonec přiberete více, než jste původně shodili. Hladovka tedy opravdu není nejlepším způsobem, jak zhubnout. Chcete-li dojít k trvalému snížení váhy, musíte upravit svůj jídelníček především co se týče obsahu a četnosti.

Pravidelná strava v malých dávkách

Tvrdíte, že nemáte čas se pořádně najíst? Nesnídáte, v rychlosti do sebe hodíte oběd a nedostatek stravy pak doháníte večer, kdy máte na jídlo největší chuť? Není divu. Děláte všechno proto, aby si váš organismus držel tukové zásoby. Jíte-li jen dvakrát nebo třikrát denně, umožňujete organismu, aby si doslova válel šunky.

 

Kdybyste ale tutéž denní dávku jídla rozdělili do několika menších porcí a donutili se tak jíst až šestkrát denně, donutíte organismus, aby neustále pracoval a zrychlíte si tak celý metabolismus! Navíc, neustálé stravování v průběhu dne vám zaručí, že nebudete vědět, co je to hlad.

 

No řekněte, není to příjemnější řešení? A na výmluvu, že nemáte čas připravit si denně pět až šest porcí, zapomeňte. Dvě až tři porce může tvořit ovoce a zelenina, kterou stačí mít jen vždy po ruce.

Dietní jídelníček nemusí být utrpení

Podmínkou úspěšného hubnutí je samozřejmě i úprava jídelníčku, která by v podstatě měla splňovat zásady zdravého stravování. To znamená, zajistit tělu dostatek bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů a minerálů. Veškeré jednostranně založené diety jsou neúčinné nebo zdraví škodlivé. Podívejme se, jak zajistit tělu dostatek živin a přitom si udržet přiměřenou váhu.

Nezanedbávejte tuky!

Úplným vyřazením tuků z jídelníčku své tělo trápíte. Tuky obsahují esenciální mastné kyseliny, které snižují hladinu cholesterolu, posilují imunitu, vyživují kůži, vlasy a kosti a snižování váhy naopak podporují. Esenciální mastné kyseliny jsou ale obsaženy pouze v tzv. nenasycených tucích (ryby, olivový olej, ořechy a semena).

 

Naproti tomu nasycené tuky obsažené zejména v mase a mléčných výrobcích, jsou těžko stravitelné a přispívají nejen ke zvyšování nadváhy, ale i k tuhnutí tepen (jsou tak těžké, že v žilách doslova zkamení) a riziku srdečních onemocnění. Neznamená to ovšem, že musíte z jídelníčku úplně vyřadit maso.

 

Jen je třeba vyměnit hovězí a vepřové za ryby, kvalitní kuřecí a krutí maso, nejlépe bez kůže. Mléko volte raději nízkotučné, sýry s menším procentuálním zastoupením tuku. Pozor na smetanu a jogurty – taktéž obsahují spoustu tuku.

Bílkoviny potlačují hlad

Také bílkoviny jsou zanedbávanou složkou dietního jídelníčku. Přitom právě bílkoviny drží na uzdě hormon hladu ghrelin. Opět ale platí, že rostlinné bílkoviny jsou nejen zdravější, ale také stravitelnější. Dopřejte si proto luštěniny a klíčky, rýži, sóju.

Rafinovaný cukr – největší záškodník diety

Není cukr jako cukr. Nepřítelem vaší diety je cukr rafinovaný, který je procesem rafinace zbaven všech vitamínů a minerálů. Jakmile se dostanou do vašeho těla, naruší vám hladinu glukózy a způsobí chuť na sladké.

 

Rafinovaný cukr tělo nepotřebuje! Vyvarujte se proto čokoládám a sladkostem a vsaďte na přírodní zdroje energie – ovoce, brambory, celozrnný chléb nebo rýži.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies