Jak dítěti pomoci zvládnout stres ve škole?

Stres nevyhledává pouze dospělé, ale často sedá i na děti. A úkolem rodičů je takový stres co nejvíce eliminovat. Víte, jak na to?

Dítě kreslící barevnými pastelkami

Všímejte si i maličkostí

Nejčastějším stresujícím faktorem bývá škola. Je to celkem logické, protože dítě ve škole tráví s přibývajícím věkem stále více času. Tento čas tráví společně s ostatními, setkává se zde s mnoha spolužáky a také učiteli. Každý den navštěvuje několik předmětů a je postaveno před alespoň jednu těžkou výzvu. Ta může představovat cokoli, strach z písemné práce, zkoušení před tabulí, strach z učitele nebo agresora, kterého denně potkává ve třídě. Stres ale může vyvolávat už jen samotná školní docházka, která pro dítě představuje ztrátu času.

Dítě, které má ve škole problém, se většinou se svými starostmi nesvěřuje. Má totiž pocit, že selhalo a stydí se. Jeho stres se pak projevuje nemocemi (nechutenstvím nebo naopak přejídáním, průjmy, častými bolestmi břicha a jinými nevolnostmi, také bolestmi hlavy či nezvyklou únavou), nočními můrami a různými poruchami chování. Rodiče, které své dítě dobře znají, by si měli všimnout i maličkostí, které můžou celý problém odhalit.

Nerozumí si se spolužáky?

Přátelství nelze navazovat násilím a kamarády za dítě hledat také nemůžete, to je logické. Co když je ale vaše dítě obětí opakovaného násilí? V takovém případě se už jedná o šikanu, kterou je třeba ihned řešit. A to vždy s třídním učitelem, případně s ředitelem školy. Lze to řešit potrestáním dotyčných agresorů a výměnou třídy. V každém případě jednejte a nenechte se ničím a nikým odradit.

Má strach z konkrétního učitele?

Ideálním řešením je promluvit si s učitelem i dítětem zároveň. S kantorem domluvte schůzku nejlépe na půdě školy a přiveďte i svého potomka. Dítě bude moci v klidu říci, co má na srdci, bude vědět, že má ve vás oporu.

Nezvládá učivo?

Každé dítě není od přírody inteligentní, někdo se musí „dřít“ i na trojky. Nejlépe proto uděláte, když s dítětem proberete učivo, na kterém pokulhává. Věta: „jdi se učit“ nemá žádný smysl, učte se s ním formou zábavy. Předčítejte a přitom jej nechte, ať si rozvíjí svou fantazii. Se svým příběhem a svými představami si látku zapamatuje lépe.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies