Istanbul – Brána Orientu

Istanbul je největším tureckým městem, žije v něm více než 11 miliónů obyvatel. Je důležitou obchodní křižovatkou, často je také označován za Bránu Orientu. Rozkládá se na evropském a asijském kontinentu, je rozdělen Bosporskou úžinou.

Dívčí věž v Istanbulu v Turecku

Konstantinův sloup

Konstantinův sloup (znám také jako Čemberlitaš) je nejstarší dochovalou památkou, která byla postavena roku 330 u příležitosti povýšení Byzantionu na hlavní město Říše římské císařem Konstantinem Velikým.

Sulejmanova mešita

Sulejmanova mešita je dominantou města. Mešita je součástí komplexu staveb, ke kterým patří medresa, karavanseraj, zbrojnice, nemocnice, imaret, lázně a také obchody. Byla postavena za vlády Sülejmana Nádherného. Sulejmanova mešita má 4 minarety a 10 balkónů. Mešita je vrcholným dílem osmanské klasiky. Interiér osvětluje celkem 138 zdobených oken. Nalezneme zde starodávné koberce, arkády z lomených oblouků a žulových sloupů. Turisty zajisté zaujmou také lustry s bronzovými svícny, mezi nimiž jsou vidět velká, černá, pštrosí vejce.

Palác Topkapi

Palác Topkapi byl sultánovou rezidencí až do roku 1839. Zároveň byl centrem vlády nad celou říší. Palác byl od ostatních částí města oddělen vysokou pevninskou zdí. Jeho název pochází podle děl střežících do něj vstup. Vstupné do paláce Topkapi činní 15 lir.

Hagia Sophia

Hagia Sofia (Chrám Boží Moudrosti) je světoznámá stavba v zátoce Zlatý roh, kterou nechal vybudovat v roce 532 císař Justinián. Původně sloužila jako křesťanská patriarchální bazilika. Sultán Mehmed II. ji přestavěl na mešitu. Nechal přistavět 4 minarety, opěrné zdi, studny, kuchyň a náhrobní stavby. V jejím okolí je pohřbeno pět tureckých sultánů. V současnosti slouží jako muzeum. Vstupné činní 20 lir.

Modrá mešita

Modrá mešita patří po chrámu Hagia Sofia k nejznámějším dominantám města. Postavena byla na počátku 17.století a jako jediná má šest minaretů.

Palác Dolmabahce

Palác Dolmabahce je reprezentační empírový palác na břehu Bosporu, který zaujímá plochu více než 700 000 km2. Jedná se rozlehlý komplex paláců, pavilonů, mešit, fontán a nádvoří. Komplex je složen ze čtyř nádvoří a harému. Nalezneme v něm spoustu zlata a brokátů.

Tulipánová mešita

Tulipánová mešita je mešita postavená v 18. století. Je nejhezčím příkladem osmanského baroka v celém Istanbulu.

Galatská věž

Galatská věž je vysoká 60 metrů. Věž byla postavena roku 1348, tvořila součást městského opevnění. V současné době nabízí turistům pohled na celý Istanbul.

Archeologické muzeum

Archeologické muzeum nabízí významnou sbírku antického umění. Nejznámějším exponátem je socha Alexandra Velikého a sarkofág z roku 310 před naším letopočtem.

Grand bazar - nákupní ráj

Grand bazar (Velký bazar) je turisticky velmi oblíbený. Skládá se z mnoha desítek uliček a tisíců krámků, v nichž seženete nejen zlato, značkové oblečení, značkové kabelky, koření ale také další sortiment. Do Grand bazaru se dá vstoupit 18 branami. Trhy v Istanbulu jsou známé také svými prodavači, u kterých si cenu za zboží musíte usmlouvat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies