Island - ledový i horký

Můžete se brodit zamrzlým jezerem, koupat se v horkých tůních, pozorovat gejzír tryskající do výše dvaceti metrů nebo se prodírat kaňonem opředeným báji a pověstmi. Ledovcová jezera i sopečné kupole, takový je Island. Ledový i horký.
Umění v Islandu

Přírodní a geografické podmínky

Island je druhým největším ostrovem v Evropě. Od Grónska jej dělí 287 km. Island je země mladá, pokrytá pustými pláněmi, lávovými poli, písečnými deltami a ledovými čepičkami. Větší část ostrova leží v nadmořské výšce vyšší než 400m. Nejvyšší vrchol, Hvannadalshnúkur, měří 2119m. Obyvatelnými části země jsou pouze pobřeží. Island je místem častých zemětřesení a sopečných erupcí. Najdete zde lávové toky a tunely, gejzíry a horké prameny. Některá starší lávová koryta jsou lemovaná nádhernými sloupovými strukturami.

Island a klimatické podmínky

Počasí na Islandu je velmi nestabilní. Chvíli svítí slunce, pak se spustí třeba i krupobití. Díky teplému Golfskému proudu je zdejší léto teplé a ani zima není tak drsná, jak by člověk očekával. Teplejší je jižní část země. Od konce srpna můžete na Islandu sledovat polární záři. Od konce května do začátku srpna se denní světlo drží 24 hodin denně. Pro návštěvu Islandu jsou nejvhodnější letní měsíce.

Nejzajímavější místa Islandu

Akureyri

je jedním z nejteplejších míst v zemi. Letní teploty zde dosahují 20°C. Město leží asi 100 km jižně od polárního kruhu. Najdete zde rodný dům islandského spisovatele Jóna Sveinssona.

Ásbyrgi

je tři a půl kilometrů dlouhý kaňon s ostrůvkem uprostřed, opředený báji a pověstmi.

Dimmuborgir

je dva tisíce let staré lávové město, místy vysoké až dvacet metrů.

Grótagjá

je kilometrová proláklina s velkým množstvím tůní a jezírek. Voda v některých jezírcích je tak horká, že se v nich nedá koupat.

Gullfoss

je dvoustupňový vodopád zdobený při slunečním svitu duhou, islandská přírodní památka. Nedaleko od vodopádu se nachází oblast s desítkami horkých pramenů, které tryskají ze země. Nejobdivovanější je tzv. Obrovský gejzír, který tryská každé dvě až tři minuty do výšky přibližně dvaceti metrů. Celá oblast je bohatá na vzácné minerály.

Hekla

je nejpopulárnější islandskou sopkou. Kdysi byla považována za bránu do pekla.

Hverfjall

je kráter, ze kterého kdysi láva stékala do jezera Mývatn. Pára, která se tvořila pod lávou, vystřelovala na povrch a vytvořila útvary zvané proudokrátery.

Mývatn

je jezero vyhlášené v roce 1974 přírodní rezervací. Více než půl roku je pokryto ledem, v létě je však nejnavštěvovanějším místem Islandu. Jsou zde krátery, jeskyně s horskými jezírky, lávová skaliska, pseudokrátery, sirné prameny, ledovcové řeky plné lososů.

Reykjavík

Hlavní město Islandu je nejseverněji položenou metropolí na světě. Moderní stavby se mísí se starobylými domy. V místním muzeu můžete shlédnout cenné sbírky náboženských a lidových památek. Impozantní je kostel Hallgrímskirkja, podobný hoře lávy. Z místní 75 metrů vysoké věže budete mít město jako na dlani. Odpočinout si pak můžete v botanické zahradě nebo zábavném parku.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies