Intimní hygiena - neměli byste ji podceňovat!

Pokud se o své intimní partie důkladně staráte, pomáháte vaginální flóře udržovat rovnováhu. Poskytováním správné péče se chráníte proti infekcím a nepříjemným výtokům. Některými věcmi si ale spíše uškodíte. Co dělají některé ženy špatně?

Žena v kalhotkách

 

Dodržování správné intimní hygieny se preventivně chráníte. Nedostatečnou a chybnou péčí si můžete přivodit různé zdravotní potíže. Kůže vás může svědit či pálit a mohou se u vás objevit různé zapáchající výtoky. Také vám hrozí zánět močových cest nebo různé infekce - kandidóza, bakteriální infekce a mnohé další. 

 

Jaké nejčastější chyby děláte?

 

  • Kůže nedýchá

 

Kvalitní spodní prádlo, které se nikde nezařezává a je prodyšné, je základem intimní péče. Doporučuje se nosit spodní prádlo buď ze storprocentní bavlny či z bambusového vlákna. Také se zaměřte na vaše celkové oblékání. Nebuďte “dole” příliš upnutá, jinak se vám budou intimní partie více potit. Pak se v tomto prostředí mohou množit bakterie.

 

  • Časté používání “intimek”

 

Díky nim se cítíme čistější, ale zabraňují naší pokožce dýchat. Intimní místa se rychleji zahřejí a následně se vysuší. Nepoužívejte je tedy příliš často a raději se vyhněte parfémovaným “intimkám”.

 

  • Nechodíte na pravidelné prohlídky ke gynekologovi

 

Pravidelné návštěvy gynekologa by měly být povinné. Hlídejte si preventivní prohlídky a pokud se objeví potíže, může vám váš gynekolog okamžitě poradit. Infekcí a jiných problémů se bez léků na recept zbavíte jen těžko.

 

  • Často se sprchujete a používáte parfémované přípravky a také vlhčené ubrousky, jenž používáte až příliš často

 

Bohatě vám bude stačit sprcha jednou denně. Pokud se myjete často, zabíjíte si své přirozené ochranné prostředí. A na intimní místa nikdy nepoužívejte mýdlo či sprchový gel, který používáte k očistě celého těla. Na své partie si pořiďte raději přípravky, jenž jsou vyráběny jen pro tuto část vašeho těla. Při výběru přípravků na mytí se soustřeďte hlavně na hodnotu pH. Uvnitř zdravé pochvy dospělé ženy má optimální pH dosahovat hodnot v rozmezí (4 - 5). U vlhčených ubrousků mějte na paměti, že by se neměli používat velmi často a neměli by být parfémované.

 

  • Nedostatečná hygiena v období menstruace a zadržování moči

 

V období menstruace byste se neměly koupat. Sprcha je v těchto dnech hygieničtější. Co se týče vložek a tampónů, nezapomínejte je měnit dle potřeby, jinak vám hrozí toxický šok. Pokud pijete málo tekutin, tak nechodíte často na záchod a ve svém těle tedy zadržujete moč. V ní se pak udržují bakterie, které mohou za zánět močových cest, močového měchýře i ledvin.

 

  • Špatné stravování

 

Nejvíce vám přirozenou mikroflóru nabourá, pokud jíte hodně cukru a bílé mouky. Napravte to zeleninou, bílými jogurty, kefíry a podobnými výrobky, které obsahují zdraví prospěšné bakterie.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies