I Ostrava má svůj hrad

Slezskoostravský hrad má za sebou krušnou minulost. Zažil požár, válku i nebezpečný pokles půdy a nakonec mu hrozila úplná demolice. Na poslední chvíli byl ale zrekonstruován a zachráněn. Dnes slouží veřejnosti jako oblíbená kulturní památka.
Lidé v areálu Slezskoostravského hradu

Slezskoostravský hrad a jeho historie

Ano, i Ostrava má svůj hrad. Stojí nedaleko soutoku řek Ostravice a Lučiny a pochází ze 13. století. V 16. století byl přestavěn na renesanční zámek, původní opevnění s dělovou baštou ale zůstalo. V 18. století je hrad zničený třicetiletou válkou, později (1848) klesá vlivem důlní činnosti o neuvěřitelných 16 metrů. V roce 1872 zachvátilo celé levé křídlo hradu požár. Několikrát se uvažovalo o demolici.

 

V roce 1981 byla v zachovalé části otevřena vinárna „Rotunda“, později se uvažuje o využití hradu jako hotelového komplexu. Teprve v roce 2004 je Slezskoostravskému hradu vrácena přívětivější tvář - věž a předzámčí jsou zrekonstruovány, nově je vybudována také aréna. Hrad je otevřen veřejnosti.

Pověsti Slezskoostravského hradu

Traduje se, že sklepní chodby pod hradem vedly až do Zábřehu nad Odrou a ukrývaly velké poklady. Ke Slezskoostravskému hradu se váže mnoho pověstí včetně povídačky o Bílé paní.

Co nabízí Slezskoostravský hrad

Hradní věž

Vstupní brána s hradní věží byla vybudována v 16. století a zachovala se dodnes. Tvoří hlavní dominantu Slezskoostravského hradu. Jednotlivá patra věže návštěvníkům nabízí přehled historie hradu včetně expozice dochovaných artefaktů.

Hradní pevnost

Hradní pevnost najdete na nádvoří zámku. Jedná se o jednu z jeho nejstarší částí. V pevnosti můžete vidět původní zdění hradu, hradní sály (jeden z nich je využíván jako obřadní síň) a sklepení, kde najdete mučírnu s expozicí práva útrpného, muzeum čarodějnic a akvária se sladkovodními rybami. Nejvyšší patro hradní pevnosti slouží jako rozhledna.

Hradní galerie

V této části hradu můžete shlédnout různá výtvarná a umělecká díla.

Nádvoří – místo pro kulturní akce Slezskoostravského hradu

Většina kulturních akcí, koncertů a jarmarků se koná na nádvoří Slezskoostravského hradu. K němu přiléhá také nově vybudovaná aréna. Na nádvoří najdete spoustu zajímavých exponátů – například pranýř, klec nebo kašnu. Ve dnech, kdy hrad ožívá, se můžete občerstvit u některého z mnoha stánků nebo si zakoupit suvenýr.

Mezi každoroční kulturní akce na Slezskoostravském hradě patří Pálení čarodějnic, Svatební den, Hradní hodokvas s ukázkami středověké kuchyně, festival dřeva, vánoční jarmarky a mnohé další hradní slavnosti.

Slezskoostravský hrad a otevírací doba

Úterý - neděle: 10:00 - 18:00 

Další hrady a zámky v rubrice Dovolená a cestování

Vranov nad Dyjí

Kuks – zámek v tempu baroka

Hukvaldy – Bystrouščina poezie

Okoř – tajemný hrad Velké Přílepy

Otáčivé hlediště Český Krumlov

Hrad Karlštejn

Průhonice – oáza klidu

Nejkrásnější místa u nás – 1. díl

Nejkrásnější místa u nás – 2. díl 


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies