Hypersomnie - nadměrná spavost

Nadměrná spavost, hypersomnie, v širším slova smyslu je velice nepříjemný symptom, který výrazně snižuje kvalitu života a zhoršuje sociální postavení nemocného. Jak se tato porucha spánku projevuje?
Spící žena

Hypersomnie – nadměrná spavost

Některým lidem stačí jen několik málo hodin denně, aby se dostatečně prospali a načerpali dostatek energie, ale existují lidé, kteří mají opačný problém. Jsou neustále unavení a mohou kdekoliv usnout.

Hypersomnie – nadměrná spavost – jak se projevuje

Člověk s nadměrnou potřebou spánku má zkrácenou dobu bdělosti, proto má jen omezený čas ke vzdělávání, zaměstnání, k volnému času. Pacient s nadměrnou spavostí se často setkává s nepochopením svého okolí. Délka spánku bývá individuální, ale ten, kdo spí 9 až 10 hodin, je považován za dlouho spícího – neznamená to však, že by se jednalo už o poruchu. Nadměrná spavost zahrnuje prodloužený noční spánek, usínání a spánek v denní době. Lidé s touto poruchou nejsou odpočatí ani po několika hodinách spánku.

Hypersomnie – nadměrná spavost – možné příčiny

  • Nadměrná spavost se může projevit při nekvalitním nebo nedostatečném nočním spánku.
  • Dále nadměrnou spavost vyvolávají psychiatrická onemocnění, intoxikace, infekce centrálního nervového systému, degenerativní onemocnění mozku a některá endokrinní onemocnění.
  • Nadměrný spánek se vyskytuje i u běžných encefalitid, např. u klíšťové encefalitidy.
  • Obecně poruchy spánku mohou přicházet při depresích, psychózách a úzkostných stavech.

Hypersomnie – nadměrná spavost – druhy

Nadměrná spavost rozlišuje tři stupně poruch spánku:

Mírná nadměrná denní spavost

Spánek přichází jen v klidu a v situacích, kdy je třeba malá pozornost.

Střední nadměrná denní spavost

Spánek se dostavuje denně, i při mírné fyzické námaze a při středním stupni pozornosti (například při řízení vozidla, na koncertě, v divadle…). Způsobuje už sociální a pracovní potíže.

Závažná nadměrná denní spavost

Spánek přichází denně, a to při jakékoliv fyzické aktivitě, která vyžaduje mírné a střední soustředění (např. při jídle, při rozhovoru, při řízení, při chůzi atd.). Symptomy závažné nadměrné denní spavosti vedou k významným společenským a pracovním obtížím.

Hypersomnie – nadměrná spavost – vyšetření a léčba

  • Vyšetření při nadměrné spavosti vychází zejména z podrobné anamnézy.
  • K dispozici je několik sebeposuzovacích škál spavosti, z nichž se v současné době nejvíce používaná Epworthská škála spavosti.
  • Nejdůležitějším pomocným vyšetřením spánku a jeho poruch je polysomnografie. Základem je registrace jednotlivých stádií spánku pomocí elektroencefalogramu.
  • Postup léčby a vyšetření vždy volí lékař individuálně.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies