Hubnutí jako závislost

Vyhýbání se jídlu, omdlévání, nápadný úbytek váhy. Dejte si pozor, Vaše snaha o odstranění pár kil může být počátkem mentální anorexie, choroby, v jejímž důsledku umírá až osm procent nemocných. Počátek tohoto onemocnění je velmi nenápadný.

Figurína ženy oblečená do červených šatů

Hubnutí jako závislost

Vyzáblé topmodelky na Vás mhouří oči z každého časopisu, vy se do jejich světa prostě "nevejdete". Chcete každopádně zhubnout. Určujete si stále přísnější diety, a navíc neobvykle přidáváte na fyzické zátěži. Na krátkou chvíli Vás uspokojí pocit, že jste překonala sama sebe. Po čase sáhnete po drastičtější metodě – projímadle, zvracení.

 

Účinek je ale úplně opačný. Zvracení vede naopak k přejídání a zvyšování potřeby energie. Tělo si za tak krátký čas stihne přebrat jen asi půlku potřebné energie z jídla. Nenechte si vtloukat do hlavy nesmyslnou teorii – čím hubenější, tím lepší. Nejdůležitější je, aby Vaše tělo bylo zdravé a svěží. Jestli při tom váží o pár kilo víc než byste chtěla, je to jen dobře. Uvědomte si, že většinu hubených modelek stojí jejich postava velké množství odpírání a zdravotních problémů.

Které dívky mají větší předpoklad k závislosti na hubnutí?

Rodina je základ a to je i v tomto případě pravidlem. Každý extrém škodí. Prostředí, kde se stále jí je stejně špatnou základnou, jako vzor matky, která mluví pouze o zdravé výživě a drží všemožné diety. Adeptkami pro problémy s váhou jsou také ambiciózní ženy – workholičky, které přes práci zapomínají na jídlo. Smutný je také fakt, že věková hranice dívek s tímto onemocněním stále klesá.

Dnešní svět je v postoji k hubnutí poněkud zvrácený. V americké teleshow pro mladé jednu ze soutěžících označili za tlustou - a to měla přes boky necelých 90 centimetrů.

Nezbytné je zachovat si chladnou hlavu a posunout vyhublou postavu v pověstném žebříčku hodnot na zadní místa.

Slovníček

Mentální anorexie - porucha, pro kterou je typické úmyslné snižování tělesné hmotnosti. Anorektičky odmítají jídlo, protože nechtějí jíst, i když to popírají a uvádějí různé důvody, proč jíst nemohou. Zvykají si na snížený příjem energie, prázdný talíř i žaludek. Snadno se cítí přejedené. Jsou nekritické k velikosti porcí i ke svému tělu. Jejich hmotnost je alespoň o 15 % nižší, než by měla být vzhledem k jejich věku a výšce.

Mentální bulimie - je porucha charakterizovaná opakovanými záchvaty přejídání spojenými s přehnanou a ohrožující kontrolou váhy. Bulimičky se nutí do zvracení, berou projímadla nebo drží hladovky.

BMI - Body Mass Index - Hmotnost v kilogramech se vydělí výškou v metrech umocněnou dvěma. Například člověk, který měří 170 cm a váží 100 kg, bude svůj BMI počítat takto: BMI = 100 kg/ (1,70 m x 1,70 m) = 34,6.

Hubněte zdravě

Pokud opravdu trpíte nadváhou a máte potřebu zhubnout, hubněte alespoň zdravě. Vyvarujte se dietám, při kterých hladovíte a pokud se rozhodnete užívat preparáty podporující odbourávání tuku, vybírejte si nejlépe čistě přírodní produkty. Nesnažte se zhubnout více než 5 kg měsíčně. Zdravého zeštíhlení můžete dosáhnout např. s minerální lázeňskou kúrou Hollywood Mineral Fit Slim označenou logem ZP MV ČR.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies