Hormony cloumají s naší váhou

Snažíte se držet dietu, ale ručička na váze vůbec neklesá? Zdravý jídelníček ani pravidelné cvičení nezabírá? Viníky vašeho neúspěchu mohou být právě hormony! Více se dočtete právě v dnešním článku.

Žena v kalhotách o několik velikostí větších

Hormony cloumají nejen naším tělem, ale i váhou

Zajímá vás, co jsou to ty hormony vlastně zač? Hormony se tvoří ve zvláštních žlázách, odkud se roznášejí krví a lymfou v nepatrném množství k cílovým místům. Díky hormonům naše tělo řídí obrovské množství biologických procesů (od růstu, přes rozmnožování, stárnutí).

Hormony regulují různé funkce, rozvoj orgánů a tkání. Jsou také viníkem obezity u mnohých lidí. Můžeme hormony v našem těle nějakým způsobem ovlivnit?

Ghrelin – hormon hladu

Tento hormon může být příčinou obezity mnohých lidí. Hormon, který ovlivňuje hlad, působí dle zjištění vědců překvapivě rozdílně u štíhlých a obézních lidí. Testy ukázaly, že u štíhlých lidí se v noci prudce zvyšuje hladina tohoto hormonu, zatímco u obézních jedinců k tomu nedochází.

Ghrelin je jeden z hormonů objevených v posledních letech, které ovlivňují chuť k jídlu a také návyky při jídle.

Dieta a hubnutí - hlídejte si inzulin!

Dalším hormonem, který stimuluje hlad a také chuť k jídlu, je inzulin. Ten by nás měl pro udržení naší štíhlé linie zajímat nejvíce. Inzulin se vyplavuje ze slinivky břišní (po konzumaci potravin s vysokým glykemickým indexem je inzulínu v našem těle mnohem více).

Po jídle slinivka obvykle zvýší hladinu inzulínu nutnou pro přeměnu složitějších cukrů na glukózu, kterou pak tělo uloží v tukových buňkách pro pozdější použití. Proto je vhodné jíst pravidelně v menších dávkách, nejlépe jídlo s nižším glykemickým indexem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies