Hodgkinova choroba

Hodgkinova choroba je nemoc mnoha otazníků. Jinými slovy je to rakovina lymfatických uzlin. Nádorové onemocnění lymfatické tkáně postihuje více mladé lidi ve věku do třiceti let, častěji onemocní muži.
Oranžové prášky

Hodgkinova choroba – podstata

Nemoc vychází z lymfatické tkáně, kterou tvoří především lymfatické uzliny (všimneme si jich např. při angíně na krku, jsou v tříslech, v podpaží..) slezina a játra. Při onemocnění dochází k nebolestivému zduření těch to uzlin. Z postižených uzlin se nádorové lymfocyty šíří lymfatickými cévami (obdoba krevních cév) do dalších uzlin, později se šíří prostřednictvím krevních cév do dalších orgánů až mohou osídlit prakticky celé tělo. Podle toho, jak velká část organismu je zasažena, rozeznáváme 4 stádia nemoci. Čtvrté je nejpokročilejší, rozsah postižení je největší.

Hodgkinova choroba - příznaky

  • nebolestivé (!) zduření lymfatických uzlin
  • často ztráta chuti k jídlu spojená s hubnutím a ztrátou váhy
  • zvláštní kolísavý typ teplot (trvající 4-5 dní, po několikadenní přestávce se opět objevuje)
  • silné noční pocení
  • někdy svědění kůže
  • vše je provázeno velkou únavou

Hodgkinova choroba – jak postupovat při příznacích

Jednejte rychle!

Je velmi podstatné bleskurychle navštívit lékaře a projít podrobným vyšetřením, když si nahmatáte nebolestivé zvětšené uzliny (při mytí v podpaží, v tříslech, muži při holení na krku). Odkládáním návštěvy lékaře až do doby, kdy se objeví horečky a pokročilé obtíže, se dramaticky snižuje pravděpodobnost úplného vyléčení.

Příčiny vzniku Hodgkinovy choroby

Prvotní příčina, proč dojde k rakovině lymfatických uzlin není známa. V podezření příčin byla infekce mononukleózy nebo virus Epstein-Barové, žádný z těchto faktorů však nebyl v souvislosti s Hodgkinovou chorobou prokázán jako důvod. Na rozdíl od jiných nádorů nebyly zjištěny ani žádné typické změny chromozomů.

Přečtěte si zajímavý článek o vyšetřovací metodě - tzv. Počítačové tomografii neboli cétéčku - více zde.

Hodgkinova choroba – léčení

Zásadním postupem je léčba chemoterapií, výjimečně - jen v 1. stádiu ozářením (radioterapií) postižené oblasti. Léčba trvá cca 6 měsíců a po komplexním vyšetření se buď ukončí, nebo následuje doplňková radioterapie. Pokud po prvním léčebném cyklu nedojde k úplnému zničení nemoci, následuje další protinádorová chemoterapie a ve vybraných případech je možné provést transplantaci kostní dřeně. Pro způsob léčby je rozhodující rozsah onemocnění. Je důležité, aby péče o pacienty s Hodgkinovou chorobou probíhala ve specializovaných centrech s možností veškeré onkologické péče.

Proti této chorobě bohužel neexistuje žádné preventivní opatření ani v oblasti dietního nebo denního režimu. Přesto je příkladem úspěchu moderní medicíny, neboť tuto chorobu lze ve vysokém procentu zcela vyléčit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies