Hliník – nepřítel našeho zdraví

Hliníkové nádobí bylo ještě nedávno běžnou součástí každé kuchyně. Po zjištění škodlivosti hliníku pro náš organismus toto nevhodné nádobí z kuchyňských linek zmizelo, ale někteří lidé jej ještě používají.

Větší množství hliníku

Proč je hliník nebezpečný?

Vědci podezřívají hliník z likvidace mozkových a nervových buněk. Je možné, že zvýšený výskyt hliníku v krvi je dokonce příčinou vzniku Alzheimerovy choroby.

Hliník – nebezpečí číhá v kyselosti

Hliníkové nádobí

Největším rizikem je používání hliníkového nádobí. Je však třeba připomenout, že při běžném používání se hliník z nádobí neuvolňuje. Rozpouští se pouze v přítomnosti kyselého prostředí. V praxi to znamená, že okyselíme-li vařený pokrm octem, z hliníkových nádob se začne uvolňovat hliník a my jej tak budeme nevědomky přijímat při každém dalším použití tohoto nádobí. Přitom některé druhy octa mohou být i velmi zdravé. Riziko rozpouštění hliníku se také zvyšuje v důsledku kyselých dešťů.

Krevní transfuze a dialýza

Hladina hliníku v krvi pacienta může být zvýšena nejen při používání hliníkového nádobí, ale také při pravidelných krevních transfuzích či podstupování dialýzy.

Jak se bránit náporu hliníku?

Především vyměňte hliníkové nádobí za kvalitní, např. nerezové. Ne každé nádobí, které se tváří jako nerezové, však skutečně nerezové je, proto se vyhněte pochybným obchodníkům na tržištích, kteří nabízejí vysokou kvalitu za směšnou cenu. Raději si připlaťte za atestované, opravdu kvalitní nerezové nádobí. Na dně je většinou vyznačen údaj o kvalitě materiálu. Ideální hodnota je 18/10.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 1.8 Počet: 6 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies