Hledáte paní na hlídání?

Vytíženost dnešních rodičů, ke kterým možná patříte i vy, je obrovská, a proto často volí chůvy na hlídání nebo au pair. Víte, kde si takovou chůvu najmout a co všechno by měla splňovat?

Žena držící dvě děti

Kde si najmout chůvu?

Vyhráno mají ti, kteří se mohou v hlídání svých dětí spolehnout na prarodiče nebo na někoho z rodiny. Ještě lépe, pokud se jedná o rodinného příslušníka, kterého dítě dobře zná nebo má sám malé děti. Většina žen ale takovou možnost nemá, a proto si pár měsíců po narození dítěte nebo po ukončení mateřské dovolené shání profesionální chůvu.

Je rozhodně moudré chůvu najmout přes agenturu nebo si nechat doporučit některou přes známé. Jedná-li se však o agenturu, můžete mít téměř stoprocentní jistotu, že chůva bude mít nejen patřičné vzdělání, ale i zkušenosti s dětmi. Vyplatí se to hlavně tehdy, je-li dítě příliš malé nebo si myslíte, že je v určitých situacích těžko zvladatelné. Taková chůva by si měla poradit za každých okolností a také v případě, že je dítě nemocné a je třeba o něj pečovat. Chůvy přes agenturu mohou mít pedagogické nebo zdravotnické vzdělání, přesto ale požadujte reference od rodin, u kterých se o děti starala.

Časté střídání chůvy může dítěti ublížit

Ačkoli jsou agentury víceméně výhodnější, jejich negativem je časté střídání hlídaček. Pokud si dítě zvykne na jednu chůvu, není dobré ji měnit, což u agentury absolutně nelze ovlivnit. Není vůbec výjimkou, že domluvené hlídání třikrát týdně pokaždé proběhne za účasti jiné hlídačky. Dítě si tak nestihne zvyknout na žádnou z nich a může být nešťastné.

Co by měla splňovat chůva a kde vám dítě pohlídá?

Místo, kde bude chůva hlídat vaše dítě, záleží čistě na společné domluvě, většinou ale probíhá u vás doma, kde to dítě důvěrně zná. Nežli chůvu najmete, položte jí několik jasných otázek. Měli byste vědět, zda užívá nějaké návykové látky (např. jestli kouří či pije alkohol), jaké má vzdělání, zda má vlastní děti, kde pracuje nebo bydlí, kolik rodin už navštívila a jak byly rodiče spokojeni (reference), zeptejte se, jak bude probíhat den, kdy přijde hlídat, zda nemá vážné zdravotní potíže apod. Čím více o chůvě víte, tím klidnější budete v době hlídání.

Jak naučit dítě psát

Co dělat, když dítě krade

Jak zkrotit vzteklé dítě?

Chytré odpovědi pro rozpačité dítě

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies