Historie vánočního stromečku

Vánoční stromeček je neodmyslitelnou součástí Vánoc – a to nejen proto, že pod něj Ježíšek naděluje dárky… Přečtěte si více o historii vánočního stromečku.

Vánoční stromeček s dárky

Původ vánočního stromečku sahá až do středověku

První zmínky o vánočních stromečcích pocházejí z doby kolem roku 700 našeho letopočtu. Původně se v některých krajích zavěšoval ozdobený malý stromek nad štědrovečerní stůl (špičkou dolů), aby chránil po celý rok ty, kteří seděli u stolu. Sloužil také jako lest na mrtvé duše – pokud tyto duše sní všechny sladkosti umístěné na stromečku, tak nasycené již nikomu neublíží. K tomuto rituálu patří i zvyk vánoční nevstávání od stolu (aby duše uvolněné místo nezasedla).

Pro zajímavost:

Již v dávných dobách Keltové ozdobenými stromky uctívali boha Slunce a jeho věčný život. Za stálezelené kultovní stromy se považovaly především jedle a cypřiše (viz Elberdfelská Bible).

Legenda o vzniku vánočního stromečku

Podle legendy byl prvním, kdo vánoční strom použil, irský opat Kolumbián. Ten byl vyslán do Burgundska, aby tamním pohanům kázal o svátku narození Krista. Aby přilákal co nejvíce lidí, sestavil hořící pochodně do tvaru kříže a umístil je na starobylý obřadní jehličnan (ten byl původně pohanskou modlou uctívanou v době slunovratu). Zář ohně přilákala velké množství lidí, kteří si vyslechli jeho vyprávění. Díky tomuto aktu se stal takto ozdobený strom atributem Ježíšova zrození.

První ozdobený vánoční stromeček se objevil v Brémách

První zmínka o zdobeném vánočním stromku je z Brém (území dnešního Německa) z roku 1570. Zpočátku byly vánoční stromky ozdobou veřejných prostranství a nebo domů řemeslnických cechů. Až v průběhu 17. století začaly pronikat do domácností, v 19. století se rozšířily za hranice země – nejprve do velkých měst, poté do vesnic. Největší oblibě se těšily u protestantů, katolická církev zdobení stromů zpočátku považovala za pohanský zvyk.

Náboženská symbolika vánočního stromečku

  • strom - symbol světa
  • zelené větve - symbol Kristova věčného života
  • papírové růže – symbol Panny Marie
  • jablka - symbol Evy - matky lidského rodu

Vánoční stromeček v Čechách

Na území Česka se vánoční stromeček poprvé objevil o Vánocích 1812. Svou zásluhu na tom měl ředitel pražského Stavovského divadla - Jan Karel Liebich, který jej pro své přátele nazdobil a vystavil na libeňském zámečku. Ještě za 1. světové války se na vsích a malých městech používala jen ozdobená větev jehličnanu (nejčastěji smrková nebo jedlová). Ve 40. letech 19. století se začaly vánoční stromečky objevovat v bohatých pražských měšťanských rodinách. S postupem času se rozšířili i do městských a venkovských obydlí. Dříve se vánoční stromeček zdobil pestrými šátky, cukrovím, ozdobami ze dřeva, perníku či pečiva.

Pro zajímavost:

Okolo roku 1860 se na vánočním stromečku v Čechách poprvé rozsvítily lojové svíčky.

Nejslavnější české vánoční stromečky

  • První velký vánoční strom se v roce 1924 objevil na brněnském Náměstí svobody. Postaral se o to spisovatel Rudolf Těsnohlídek, kterého k tomuto činu vedla touha pomoci opuštěným dětem.
  • Jedním z nejslavnějších českých vánočních stromů 24 metrů vysoký smrk z Beskyd, který ozdobil o Vánocích roku 1999 vatikánské Svatopetrské náměstí.
  • Nechvalně se proslavil smrkový vánoční stromeček, který 6. prosince 2003 na pražském Staroměstském náměstí spadl a zranil čtyři lidi.

Historie jesliček

Zapomenuté i novodobé vánoční zvyky

Štědrovečerní zvyky

Kuriózní vánoční zvyky u nás i ve světě

Vánoční dárky - nákup podle znamení zvěrokruhu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies