Historie horolezectví

Horolezectví dlouho nebylo uznáváno jako sport. Průlom nastal až po zdolání vrcholu Mont Blanc. Bezpečnější a oblíbenou variantou horolezectví je lezení na umělých stěnách.
Muž slaňující se ze skály

Druhy horolezectví

Horolezectví neboli alpinismus má řadu variant, od horolezectví výškového (expedičního) až po horolezectví technické. Technické horolezectví se člení podle rázu terénu, podle používaných pomůcek, podle směru výstupu, sestupu či příčného postupu, atd. Typickými horolezeckými pomůckami jsou samozřejmě lana, karabiny, skoby, mačky, cepíny, a díky technickému rozvoji se k nim přidaly také kyslíkové přístroje.

Vývoj horolezectví - Mont Blanc a Mount Everest

Průlom v horolezectví nastal v roce 1786, kdy horolezci Balmet a Paccard vystoupali na Mont Blanc. Od druhé poloviny 19.století je horolezectví uznáváno již jako sport. Jeden z dalších významných mezníků bylo překonání osmitisícové hranice bez kyslíkových přístrojů roku 1920 horolezci Mallorym a Nortonem. V roce 1950 byla pokořena první osmitisícovka a o osm let později i nejvyšší hora světa Mount Everest (Edmund Hillary).

Bouldering a umělé horolezecké stěny

S horolezectvím velmi úzce souvisí také sportovní lezení. Jedná se zejména o boulderingové lezení bez lana do menších výšek, lezení s lanem na umělých stěnách, lezení po obtížných skalních masívech, atd.

Horolezectví a boulderingové lezení, to nejsou jen sportovní disciplíny, ale také životní styl.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies