Heliskiing - sport pro každého

Rok co rok se v zimě rozšiřují řady vyznavačů lyžování na neupravených sjezdovkách. A je tomu už pár let, kdy se k nejrůznějším lyžařským disciplínám přidal heliskiing neboli helikoptérové lyžování...

Helikoptéra letící v zasněžených horách

Heliskiing neboli helikoptérové lyžování

Přeložíte-li heliskiing do češtiny, dostanete poněkud neobvyklý výraz – helikoptérové lyžování. Ale není se čemu divit, protože heliskiing se může provozovat jen na takových místech, jako jsou netknuté pláně, kam nevedou žádné lanovky. Dostanete se tam jediným možným způsobem, a to vrtulníkem.

Heliskiing – krásný, ale drahý

Z vrtulníku sledujete okolní volné terény, které za malou chvíli budou jen a jen vaše. Všude kolem vás neupravený sníh a krásná, čistá příroda, kde můžete strávit třeba i Silvestr. Čekají vás několikakilometrové sjezdy, při kterých budete překonávat výškový rozdíl skoro až 2 500 metrů. Jedinou zápornou stranou heliskiingu je fakt, že tento zimní sport patří do skupiny těch nejdražších.

Přeprava lyžařů u heliskiingu

K přepravě lyžařů se ve většině případech využívají menší vrtulníky mající vynikající manévrovací vlastnosti. Také počet lidí ve skupině se odvíjí od typu helikoptéry. Obvykle jich bývá pět až sedm, maximálně ale deset osob.

Průvodce je u heliskiingu důležitá osoba

Nutné je podotknout, že průvodce je při provozování heliskiingu velmi nezbytnou osobou. Vybírá lyžařům trasu, jelikož se vyzná v terénu a zároveň má přehled o aktuálních podmínkách v celé oblasti.

Právě průvodce rozhoduje, kudy se heliskiing pojede. Každý účastník výpravy dostane z bezpečnostních důvodů čip, který ho dokáže v případě jakékoliv nehody a ohrožení zdraví lokalizovat.

Heliskiing jen podle vašich dovedností

Nemusíte mít však vůbec strach z toho, že vás při heliskiing čekají jen strašlivé skalní průrvy, ledovcová pole s trhlinami, nebezpečné skoky a adrenalinové oblouky. I když takové možnosti u helikoptérového lyžování jsou. Ale jestli patříte mezi průměrné lyžaře, pak budete zdolávat mírné a široké svahy podobné modrým nebo červeným sjezdovkám u nás.

I vy můžete vyzkoušet netradiční heliskiing

Je možné, že vás druh tohoto zimního sportu zaujal, ale pokud máte pocit, že finančně a i z hlediska vhodných lokalit funguje jen pro pár vyvolených lyžařů, tak se mýlíte. V České republice se s heliskiingem sice nesetkáte, ale pokud chcete tento sport vyzkoušet, máte na výběr několik míst v Alpách. Asi nejvhodnější podmínky pro heliskiing nabízí svahy na pomezí Švýcarska, Itálie a Francie.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies