Grilujeme steaky

Možná se dívíte, že už píšeme články o grilování, ale vždyť dnes není problém ugrilovat něco přímo v kuchyni. Potom nezbývá než pozvat kamarády na příjemnou domácí zimní grilovačku. Pojďme se dneska podívat na propečení hovězích steaků.

Steak se zeleninou na talíři

Grilovaný steak

Královská disciplína v grilování. Grilovaným hovězím steakem nepohrdne snad nikdo, pokud tedy nejde o zapřisáhlého vegetariána. Aby chutnal skvěle každému, je třeba dodržet několik pravidel k jeho správnému propečení. Chcete, aby vaše steaky byly správně propečené? Pak je třeba zajistit gril s vysokým výkonem a mít maso správně proleželé.

Vzdělejte se trochu ve stupních propečení steaků a pak z vás bude znalý hostitel, který nabídne každému jeho nejoblíbenější propečenou variantu.

grilovaný steak se zeleninouStupeň propečenosti se odvíjí od doby strávené na grilu či pánvi a samozřejmě také na teplotě. Od propečenosti se pak odvíjí chuť steaku. Máte ponětí jak se stupeň propečenosti označuje? Pokud v tom plavete, pojďte to s námi aspoň okrajově prostudovat.

Velmi jemně propečený steak se označuje jako Blue rare. Peče se na prudké teplotě krátkou dobu. Uvnitř zůstává krvavý.

Jemně propečený steak jehož teplota uvnitř by měla dosahovat 51 °C se ozančuje jako Rare. Jeho okraj je více propečený, získává hnědou barvu, ale uvnitř je stále krvavý. 

Medium rare, čili steak středně propečený. Jeho vnitřek už není červený, ale růžový. Směrem k okraji pak mění růžovou za hnědou.

Steak jehož barva na řezu je hnědá, někdy až šedá je Medium. I tady by měl střed zůstat narůžovělý.

Celý hnědý s lehkým náznakem růžového středu je Medium well. U toho steaku už budete postrádat šťavnatost.

Pokud je teplota centra steaku vyšší než 70 °C, je steak propečený zcela do hnědé barvy a označuje se jako Well done. Nenajdete ani stopu po jemnosti a šťavnatosti.

Nemusíte se bát připravit chutný steak z plnohodnotné náhrady, tou je falešná svíčková.

 

 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies