Grilování - jak na to?

Sice tady zrovna máme pravou zimu, ale léto je tady za chvilku. K létu zcela jistě patří zahradní grilování, což je jednoduchý, rychlý a navíc zdravý způsob tepelné úpravy. Ke všemu, pro mnohé je grilování jistý způsob odpočinku a příjemného posezení s přáteli. Grilovat se dá i zdravě, zkuste zapomenout na špěkáčky a vyzkoušejte například grilovanou zeleninu nebo ovoce. 

Maso položené na grilu a misky s přílohami

kuře na papriceGrilování – příprava ohně

Na dno grilu položte alobal, jež bude odrážet žár a tak se grilování zrychlí a navíc se bude gril lépe čistit.

Jestliže máte klasický gril, použijte dřevěné uhlí. Na podpálení je v dnešní době k dostání mnoho podpalovačů (od tekutého až po tuhé).

Dbát byste určitě měli na správné rozžhavení grilu. Grily na dřevěné uhlí je nutné zapálit 30 minut před začátkem grilování, plynové grily potřebují asi 10 minut.

Před tím, než se pustíte do samotného grilování, nechte oheň vyhasnout. Uhlíky by měly mít popelavě šedou barvu.

Grilování – příprava jídlagrilovaný lilek

Před grilováním si vše zorganizujte a připravte veškeré věci ke grilu, abyste nemuseli od grilu odcházet.

Před grilováním maso naložte do oleje či marinády nebo ho alespoň předvařte v mikrovlnné troubě. Jídlo se zpočátku lepí k mřížce, ale hned jak se utvoří kůrčička, lze s ním lehce obracet i pohybovat. Proto během minuty grilování do masa nepíchejte ani ho neobracejte. Mřížku na grilování zbytečně nepřeplňujte, mohlo by se stát, že se jídlo začne dusit. Během grilování potírejte maso olejem nebo připravenou marinádou a pravidelně kontrolujte jestli není maso hotové, jelikož dlouhé grilování ho může vysušit. Až vás přestane bavit grilování kolás, špekáčků a flákot masa, zkuste třeba kuře na paprice připravené na grilu. 

V horkých letních dnes vám možná bude místo masa špakovat grilované ovoce nebo zelenina. Grilovaný lilek, grilovaná kukuřice, žampiony nebo brambory. Nakonec vám tyhle dobroty zachutnají více než grilované uzeniny. 

 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies