Grand Canyon - labyrint skalních útesů

Národní park Grand Canyon je největší labyrint skalních útesů na světě, který vyhloubila řeka Colorado před stovkami milionů let. Je zařazen do tzv. světového přírodního dědictví. Na sestup a výstup z jižního břehu kaňonu je třeba dobrá fyzická kondice.
Řeka protékající mezi skalami

Historie Grand Canyonu

Grand Canyon objevil Španěl Francisco Vasques de Coronado, jenž v roce 1540 vedl výpravu na území, tehdy známé jako Nové Španělsko. Spolu s více jak 300 Španěly, 1000 Indiány, mulami, koňmi, početnými stády ovcí a skotu, se snažil najít legendární Seven cities gold (Sedm měst zlata). Objevili však nádhernou přírodu a pozoruhodný úkaz, který tehdejší prezident Roosevelt v roce 1908 prohlásil za přírodní rezervaci. O přírodních rezervacích v České republice více ZDE.

Kde se Grand Canyon nachází

Národní park Grand Canyon leží na severozápadě státu Arizona, nedaleko hranic států Nevada a Utah.

Jak Grand Canyon vznikl

Podíváte-li se do hlouby, na šířku a členitost skalních úbočí Grand Canyonu, zatají se vám dech. Řeka Colorado tady započala své postupné a hlavně vytrvalé pronikání milimetr za milimetrem usazenými vulkanickými horninami a hlubinnými vyvřelinami coloradské plošiny, a to před více jak 5 miliony lety.

Grand Canyon v číslech

Grand Canyon se rozprostírá na 4 931 km2 a je dlouhý 446 km. Šířka a hloubka kaňonu není na všech místech stejná. Hloubka dosahuje neuvěřitelných 1 829 km a šířka 6 – 30 km.


Jako národní park je Grand Canyon považován od roku 1919. Okolní území bylo ke kaňonu připojeno až o 56 let později, tedy v roce 1975.

Grand Canyon pro turisty

Během letní sezóny se na Grand Canyon přijíždí podívat okolo pěti milionů turistů z celého světa.


Po jižním okraji národního parku vede vyhlídková silnice. Od střediska Grand Canyon Village, kde jsou obchody, parkoviště, pošta a hotely vede East Rim Drive (37 km dlouhá) a na opačnou stranu West Rim Drive (13 km dlouhá). Po obou těchto silnicích jezdí autobus pro turisty zastavující u vyhlídkových míst.


Zdatní turisté mají možnost sestoupit do hloubky Grand Canyonu nebo přejít na druhý břeh. Cesta nazpátek, která vede strmým svahem s vysokou vrstvou prachu na cestě, může být pro méně zdatné turisty skutečným hororem. Na sestup a výstup z jižního břehu kaňonu se pak mohou pustit jen ti nejzdatnější, proto je na výstup třeba trénovat a hlavně vybrat vhodnou obuv.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies