Glykemický index potravin – 2.díl

V dnešním díle si povíme více o potravinách s nízkým a vysokým glykemickým indexem. Víte, jaký mají vliv na naše zdraví?

Ženské pozadí vedle ovoce

Potraviny s nízkým glykemickým indexem

Konzumace potravin s nízkým GI je vhodná pro všechny zdravé lidi, slouží jako prevence vzniku civilizačních chorob. Potraviny s nízkým glykemickým indexem vstupují do krevního oběhu pomalu, jsou tedy dlouhodobým zdrojem energie.

Pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, snižují tělu nároky na produkci inzulínu. Potraviny s nízkým glykemickým indexem nás zasytí na delší dobu (brokolice, salátová okurka, paprika, salát, rajčata, špenát, česnek, grapefruit, fazole, hrách, houby, sýry, maso, ryby, hořká čokoláda, oříšky).

Potraviny s vysokým glykemickým indexem

Potravinám z vysokým glykemickým indexem by se měli vyhýbat nejen diabetici a obézní lidé, ale také zdraví jedinci s normální hmotností. Tyto potraviny nám sice chutnají a zasytí nás, důležité je ovšem podotknout, že se jedná o potraviny, které nás zasytí pouze na krátkou dobu.

Následkem konzumace těchto potravin se nám hladina krevního cukru neustále snižuje a zvyšuje, což není ideální stav, protože může vzniknout takzvaná inzulinová rezistence (inzulin přestane plnit svou funkci, vzniká cukrovka). Jedná se zejména o hranolky, popcorn, sušenky, corn flakes med, cukr, bílý chléb, bílé pečivo, croissanty, mouku, chipsy, pivo.

Diety versus glykemický index

Bylo zjištěno, že potraviny, které obsahují sacharidy, mají různou schopnost zvyšovat hladinu cukru v krvi. Po jídle nám běžně stoupne hladina cukru v krvi a vyplaví se hormon zvaný inzulín (tento hormon zajišťuje pokles hladiny cukru v krvi a jeho přesunutí do buněk, zároveň také podporuje ukládání tuku v těle).

Když hladina cukru v krvi příliš klesne, dostaví se stav zvaný hypoglykémie. Následkem hypoglykémie můžeme na sobě vypozorovat pocity hladu, podrážděnosti, případně bolesti hlavy, atd. Tyto stavy zaženeme automaticky jídlem, tudíž se nám opět zvedne hladina cukru v krvi.

Čím častěji nám bude klesat glykemický index, tím je větší pravděpodobnost vzniku cukrovky nebo nadváhy. Při redukci hmotnosti je důležité snížit příjem sacharidů s vyšším GI ve prospěch bílkovin nebo sacharidů s nižším GI.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies