Glykemický index potravin – 1.díl

Často slýcháváme ve spojitosti s dietami o takzvaném glykemickém indexu. Málo z nás ovšem ví, co si pod tímto pojmem představit.Proto jsme si pro vás připravili nový seriál, ve kterém se budeme postupně s glykemickým indexem (GI) seznamovat.

Ženské břicho vedle papriky,rajčat a cibule

Co je glykemický index

Často slýcháváme ve spojitosti s dietami o takzvaném glykemickém indexu. Málo z nás ovšem ví, co si pod tímto pojmem představit. Autorem teorie glykemického indexu je britský odborník na výživu Dr. David Jenkins, který se touto problematikou začal zabývat v 80.letech minulého století.

Glykemický index (ve zkratce GI) určuje schopnost jídla zvyšovat hladinu cukru v krvi. Hodnoty GI se odvozují od hodnoty glukózy, která se nejrychleji vstřebává do krevního oběhu a zvyšuje tak hladinu cukru.Potraviny tak můžeme rozdělit na dva základní tábory – potraviny s vysokým a nízkým glykemickým indexem.

Na čem závisí míra vstřebávání cukru do krve?

Míra vstřebávání cukru do krve je závislá na 2 faktorech, tedy na podílu sacharidů v dané potravině (čím více sacharidů potravina obsahuje, tím vyšší je glykemický index) a nebo na složitosti sacharidů (čím jednodušší je sacharid v dané potravině, tím vyšší je glykemický index).

Jak poznat nízký a vysoký glykemický index potravin?

Glukóze je přiřazeno číslo 100, ostatní sacharidy jsou násobky této hodnoty.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem (GI nad 60) jsou vhodné pro rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi a k doplnění energetických zásob.

Potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI pod 60) zabraňují dlouhodobějším výkyvům hladiny cukru v krvi.

Existují výpočty, kterými se zjišťuje celková hodnota GI u různých potravin. V praxi je můžeme najít buď v různých tabulkách, nebo je zkusit přibližně odhadnout. Hodnoty glykemického indexu potravin můžete vyčíst z následující tabulky ≥

Přečtěte si také:

Glykemický index potravin - 2.díl

Tabulka glykemických indexů (GI) potravin

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies