Globální oteplování – jaké následky hrozí?

Mnoho z nás si to stále ještě možná nepřipouští, ale globální oteplování je už dnes realitou. Co to vlastně je a jaké následky nám popřípadě hrozí? To se vám pokusíme přiblížit v dnešním článku.
Malé zeměkoule

Lidé, země a globální oteplování

Globální oteplování je termín popisující nárůst průměrné teploty zemské atmosféry a oceánů, který byl pozorován v posledních dekádách.

 

Faktem je, že průměrná globální teplota od konce 19.století vzrostla o 0,6 ± 0,2 °C a je pravděpodobné, že většinu oteplování pozorovaného během posledních 50-ti let lze připsat lidským aktivitám.

Globální oteplování - mohou za to lidé...

Lidé se o globální oteplování zasloužili hlavně vypouštěním stále většího množství oxidu uhličitého (CO2) a jiných takzvaných skleníkových plynů, které se uvolňují při spalování fosilních paliv, neustále rostoucím mýcením lesů a jinými aktivitami.

 

Pokud budeme takto pokračovat, pak v roce 2100 by mohla globální teplota být o 1,4 až 5,8 stupně vyšší než v roce 1990.

Následky globálního oteplování - co nám hrozí?

Důsledků globálního oteplování, které budou mít vliv jak na životní prostředí, tak na lidský život, je spousta. Očekává se, že změny teplot povedou ke klimatickým změnám, zvedání hladiny světových oceánů, zvýšení množství srážek.

 

Tyto změny mohou vést až ke zvýšení četnosti a intenzity extrémních atmosferických jevů jako jsou povodně, extrémní sucha, vlny veder a hurikány.

 

Tyto vlivy mohou mít za následek změny zemědělských výnosů, globální stmívání, snižování průtoku řek a dokonce mohou přispívat až k vymírání biologických druhů.

Celebrity, politici - zpochybňování globálního oteplování?

Někteří politici, mezi které patří třeba americký prezident George W. Bush, ministerský předseda austrálie John Howard, tvrdí že cena za útlum globálního oteplování nesmí být příliš vysoká. V České republice patří mezi největší popiratele globálního oteplování prezident Václav Klaus.

Zajímavosti ze světa - další zajímavé články pro muže i ženy

Nejzáhadnější místa naší planety

Je člověk opravdu originál?

Rancho - čaj, který vás udrží v bdělosti a soustředění

Test: řídíte se rozumem nebo citem?

22. dubna - Den Země

Horoskop - kameny zvěrokruhu

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies