Gerontooblek aneb Na pár minut starcem...

Stárneme všichni - a bohužel rychleji, než je nám milé. Jaké to bude, až budeme opravdu staří? Ideální by bylo zůstat nezávislý a soběstačný, ale ne všem se to podaří. Kdybychom měli možnost v okamžiku zestárnou o 40 let, jak by se k nám okolí chovalo?
Starý pár na procházce držící se za ruce

Stáří - hodnota, která se cení?

Gerontologie je souhrn poznatků o stárnutí a stáří. Zatímco v takzvaných primitivních společnostech platí jednoduchá rovnice - čím starší člověk, tím je ve své rodině a kmenu váženější, „civilizované“ společnosti ze staří udělaly handicap.

 

Stáří není znakem moudrosti, ale demence a v mnoha rodinách si k seniorům nechodíme pro radu, ale spíše pro peníze... Ve společnostech, kde vládnou tradiční rodinné vazby, (například u Romů nebo Arabů), by bylo nemyslitelné umístit starého člena rodiny do domova důchodců nebo pečovatelského domu.

 

U nás, ač se chlubíme vyspělou vědou a technikou, se toto stalo pravidlem. Na staré lidi je pohlíženo jako na neperspektivní z hlediska pracovního trhu a spotřeby. Pokud se objeví v reklamě, vypadá to, že se jejich život zredukoval na zubní protézy a inkontinenční pomůcky.

Aktivní stáří - věk nemusí být překážkou

Ve světě ale tvoří důchodci významnou kupní sílu. Západní, ale už i české seniory potkáváme na plážích, v turistických resortech, navštěvují univerzity třetího věku a znovu se žení nebo vdávají.

Zajímavosti - jak mladí lidé pomahají seniorům?

Redaktorka jednoho významného českého deníku provedla pokus, kdy se s pomocí profesionálních maskérů změnila ve stařenu. Z 30-ti let zestárla na 70. Rázem zaregistrovala i změnu chování lidí. Mladík, který jí před chvílí coby třicetileté nutil prospekty mobilního operátora, si jí nyní ani nevšiml.

 

Když ho sama zatahala za rukáv, zdvořile, ale rozhodně ji odbyl. V bance a v obchodě na „stařenku“ mluvili pomaleji a hlasitěji než na mladší lidi. Prodavač, který s ní před jejím převlečením flirtoval, jí nyní nevěnoval téměř jediný pohled. V tramvaji ji pouštěli sednout. Do metra by si s hůlkou na rychle jezdící eskalátory ani netroufla.

Léčebna pro dlouhodobě nemocné - neradostná perspektiva

Stáří je opravdu často spojeno s nemocemi a nemohoucností. Proto tu máme i LDN, které by se o tyto osoby měly postarat. Ale po pokusu, který opět provedl redaktor v roli pomocné síly, si asi rozmyslíme zda-li umístit či ne naše blízké do podobného zařízení.

 

Práci nesmírně těžkou fyzicky i psychicky vykonávají nedostatečně placené sestry, kterých je navíc málo. Na 30 pacientů připadají dvě. Nemocní trpí často dehydratací, protože není, kdo by jim dal napít, a sami to nezvládnou. Podobné je to i s jídlem.

 

Sestry zkrátka nemají čas krmit každého pacienta zvlášť. U některých postelí chybí alarmy - pacienti by prý zbytečně zvonili. Můžeme jen doufat, že ne ve všech zařízeních pro seniory je stejná „péče“...

Stárnutí ČR v číslech

Podle prognóz se u nás do roku 2050 počet lidí ve věku 60–79 let zdvojnásobí a bude představovat 25–30 % obyvatel (oproti dnešním 18 %). Zároveň s tím bude docházet k poklesu podílu populace v produktivním věku. Podobný vývoj se dá očekávat i v Evropě - ta se mění v domov důchodců, což představuje nejzávažnější demografický problém do roku 2050.

 

Z hlediska oblasti trhu práce to znamená, že do roku 2050 bude v EU o 48 milionů zaměstnanců méně, výrazně vzroste role žen a starších zaměstnanců (ve věku 55-65 let). I tak bude okolo roku 2050 v EU chybět cca 30 milionů pracovních sil.

 

Tento vývoj bude mít pochopitelně důsledky pro ekonomický růst: zatímco pro rok 2010 je ekonomický růst Evropské unie odhadován na 2,4%, v letech 2030 – 2050 to bude již o polovinu méně (1,2 %).

Skladba populace v ČR


věk

reálná populace2005

reálná populace2050

stabilní populace

0-14

16,4 12,4
8,2

15-64

69,8 56,3 58,7

65+

13,8 31,3 32,6

Čeští muži mají dnes šanci dožít se průměrného věku 72 let a ženy 78,5 let. Velmi příznivý byl vývoj v první polovině 90. let, což zřejmě souviselo s rychlou aplikací nových lékařských postupů převzatých z vyspělejších částí světa a se změnou životního stylu části populace (především vhodnější skladby stravy).

Gerontooblek - na pár minut starcem

Pokud byste si chtěli vyzkoušet, jaké je to být starý - máme pro vás tip! Vyzkoušejte speciální oblek, který vám pomůže poznat pocit, jaký zažívají staří lidé. Speciálnímu obleku se říká Gerontoobleček.

Další zajímavé články z rubriky zajímavosti ze světa

Káva a její historie

Den otců - i tátové mají svůj den

Lidské mutace - mohou za to geny?

Životní prostředí - jak můžeme pomoci?

Věštění z ruky - jak na to?

Lidé, zvuky a hudba - jak na nás působí?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies