Fotbal je oblíbeným sportem po staletí

Fotbal sice vznikl v polovině 19. století v Anglii, ale hry podobné fotbalu existovaly už ve starověkém Řecku a Římě. Od roku 1908 je fotbal oficiálním olympijským sportem.
Fotbalový míč na travnatém hřišti

Historie fotbalu

Fotbal sice vznikl v polovině 19. století v Anglii, ale hry podobné fotbalu existovaly už ve starověkém Řecku a Římě. Od roku 1908 je fotbal oficiálním olympijským sportem.
Dnes je celosvětově nejrozšířenějším sportem s obrovskou popularitou, především díky své materiální nenáročnosti. Televizní přenosy z mistrovství světa jsou nejsledovanější událostí.

Počet hráčů při fotbale

Fotbal hrají 2 družstva po 11 hráčích, z nichž jeden musí být brankář. Střídání hráčů se může provádět pouze při přerušení hry, o střídání musí být informován rozhodčí, v soutěžích FIFA mohou být střídáni pouze 3 hráči. Kterýkoliv hráč si smí vyměnit místo se svým brankářem, pokud informuje rozhodčího.

Hrací čas

Rozhodčí nastaví každý poločas o dobu, která byla promeškána střídáním, zraněním, zdržováním hry nebo z jiných důvodů. V případě prodloužení rozhoduje řád příslušné soutěže kolik minut a jakým způsobem se bude nastavovat. Většinou se nastavuje 2 x 15 minut, pokud se nerozhodne, nastávají penalty.

Hrací plocha

Hrací plocha musí mít tvar obdélníka. Délka hřiště musí být minimálně 90 a maximálně 120 metrů. Šířka musí být minimálně 45 a maximálně 90 metrů. Pomezní čára musí být vždy delší, než čára branková.

Branka

Branka je široká 7,32 m a vysoká 2,44 m. Branky je dosaženo, jestliže míč úplně přejde brankovou čáru mezi brankovými tyčemi a pod brankovým břevnem a útočící družstvo předtím neporušilo žádné pravidlo.

Základní pravidla fotbalu

  • Před začátkem utkání se losuje mincí a družstvo, které vyhraje los, si vybere, na kterou branku bude v prvním poločase útočit. Druhé družstvo zahájí utkání výkopem.
  • Fotbal se hraje nohama, hlavou, tělem, ale nikdy ne rukou. Rukou se hraje v případě, kdy se míč dostane mimo hřiště za pomezní čáru. Vhazuje se oběma rukama přes hlavu z místa ze kterého míč opustil hřiště. 
  • Pokud míč opustí hřiště přes brankovou čáru mimo branku a zahraje ho tam soupeř, brankář míč vykopává ze svého brankového území. Pokud však za tuto brankovou čáru zahraje vlastní hráč, soupeř kope rohový kop.
  • Branky je dosaženo, jestliže míč úplně přejde brankovou čáru mezi brankovými tyčemi a pod brankovým břevnem a útočící družstvo předtím neporušilo žádné pravidlo.
  • Ofsajdové pravidlo určuje, že hráč je mimo hru, jestliže v okamžiku zahrání míče je blíže k brankové čáře soupeře než míč a není-li blíže své brankové čáry obránce.
  • Přímý volný kop nařídí rozhodčí ve prospěch soupeřova družstva, jestliže se hráč dopustí přestupku. Pokutový kop se nařídí ve prospěch družstva, které se nedopustilo přestupku. Pokutový kop se nařizuje pokud výše uvedené přestupky se provedou ve vlastním pokutovém území. Je opět na rozhodnutí rozhodčího zda má či nemá být penalta.
  • Napomenutí od rozhodčího se provede žlutou kartou. Žlutá se uděluje, když se hráč chová nesportovně, slovy nebo jednáním projevuje nespokojenost, soustavně porušuje pravidla, zdržuje navázání hry, nedodrží předepsanou vzdálenost při provádění volného kopu nebo kopu z rohu, bez souhlasu rozhodčího vstoupí nebo opustí hrací plochu.
  • Rozhodčí vyloučí hráče tím, že mu ukáže červenou kartu. Za dvě žluté karty je automaticky karta červená.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies