Fixní rovnátka pro děti

Funkční a estetické vady se dnes dají úspěšně odstranit fixními rovnátky. Co všechno obnáší nošení fixních rovnátek? Jaké výhody tato léčba dětem přináší? Jsou fixní rovnátka vhodná i pro vaše dítě?

Rovnátka na bílých zubech

Na ortodoncii pro fixní rovnátka

Nepravidelnosti zubů a další estetické a funkční problémy už nemusí být problémem díky lékařskému oboru zvanému ortodoncie. Ortodoncie se snaží napravit nepravidelné postavení zubů a upravit mezičelistní vztahy. Správně seřazené zuby nejsou jen otázkou estetiky, ale také umožňují správnou funkci zubů a tím je zachovat co nejdéle funkční. Fixní rovnátka pak představují klíčový způsob léčby.

Jaké nepravidelnosti zubů mohou řešit fixní rovnátka

Na ortodoncii posílá děti zubař, který upozorní na nepravidelnosti zubů. Ideální dobou pro zahájení léčby fixními rovnátky je věk od 12 výše, kdy je prořezána většina zubů. Ortodontista však může s léčbou fixními rovnátky počkat až do věku, kdy jsou zuby v čelisti už pevně usazené.

Mezi nejčastější estetické a funkční nepravidelnosti zubů patří

  • Předkus – přední horní zuby jsou posunuty výrazně dopředu oproti dolním zubům.
  • Stěsnání zubů – zuby nemají v čelisti dostatek místa, proto mohou být křivé.
  • Hluboký skus – přední zuby jsou prořezány tak, že nakusují do dásně zubů v protilehlé čelisti.
  • Obrácený skus – přední zuby jsou při skousnutí za dolními zuby.
  • Mezery mezi zuby – zuby mají v čelisti nadbytek místa.
  • Otevřený skus – při skusu se horní a dolní zuby nesetkávají a je mezi nimi volný prostor.

Před zahájením léčby fixními rovnátky

Před zahájením léčby fixními rovnátky je třeba posoudit stav zubů a dásní. Posuzuje se nejen úroveň hygienické péče o chrup, ale také vhodnost léčby fixními rovnátky. Před nasazením fixních rovnátek je třeba zhotovit sádrové modely chrupu, které slouží jako studijní modely. Nechybí ani rentgenové snímky a fotodokumentace. Poté se konzultují léčebné postupy. Někdy je dokonce nutné některé zuby vytrhnout, aby se v čelisti správně srovnaly.

Když dítě začne nosit fixní rovnátka

Fixní rovnátka dnes už nenosí jen děti, ale stále častěji také dospívající mládež a dospělí. Fixní rovnátka jsou pevně nasazeny na zubech zhruba 2 až 3 roky podle závažnosti léčené vady. Jejich účinnost tkví v tom, že na zubech působí tlak trvale po celou dobu nošení. Fixní rovnátka se skládají z kovových kroužků a zámků, které jsou nalepeny na sklovinu zubů. Do kroužků a zámků se upevní drát (oblouk), který zuby postupně tvaruje. Při pravidelných kontrolách (zhruba po 2 měsících) se tah v oblouku může upravovat. Součástí fixních rovnátek mohou být také barevné gumičky (ty už jsou dětmi považovány za moderní), které slouží k úpravě tahu. Také lepené zámečky může mít dítě v kovovém nebo keramickém provedení.

Fixní rovnátka pro děti a některá omezení

Po skončení léčby fixními rovnátky musí dítě nosit pro zafixování a udržení chrupu zhruba po stejnou dobu retenční snímací rovnátka. Ta už ale takové omezení nemusí představovat. Dítě musí při nošení fixních rovnátek dodržovat správnou ústní hygienu, protože hrozí větší riziko vzniku zubního kazu, barevných změn skloviny a zánětu dásní. K čištění zubů a rovnátek (po každém jídle) je třeba používat i mezizubního kartáčku. Dítě s fixními rovnátky se musí vyvarovat tuhé stravy, která by mohla způsobit odlepení zámků (a tím prodloužení léčby). Musí se také zříci sladkostí a žvýkaček, protože mají lepivou konzistenci. Během pravidelného utahování tahu oblouku může dítě první 2 a ž 3 dny pociťovat bolestivý tlak na zubech.

Příspěvek na fixní rovnátka pro děti

Cena rovnátek se odvíjí ze způsobu léčby a druhu fixních rovnátek. Zdravotní pojišťovny hradí obvykle jen práci ortodontisty, ale ne použitý materiál. Cena fixních rovnátek se pohybuje v řádech několika tisíc korun. Retenční snímací aparát zdravotní pojišťovna hradí podle kategorie vady, která byla na počátku léčby stanovena.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies