Finsko - země tisíců jezer

Finsko je severská země ležící na severovýchodě Evropy. Sousedí s Ruskem, Švédskem a Norskem. Finsku se také říká země tisíců jezer, protože jich je zde více než sto tisíc.

Loďka na jezeře ve Finsku

Podnebí ve Finsku

I když je Finsko druhou nejsevernější zemí světa, tak má celkem mírné podnebí, za které může Golfský proud a Baltické moře. Léto ve Finsku je poměrně horké, jaro a podzim příjemné. Ovšem zima může být extrémně studená, obzvlášť pak na severu.

První sníh se ve Finsku objevuje většinou v listopadu a tání začíná až na konci března. Na severu však začíná zima již v říjnu a trvá do poloviny května. Pozor si dejte na léto, kdy se zde vyskytují komáři a to v hojném počtu. Nejteplejším měsícem ve Finsku je červenec.

Finsko a jeho geografie

  • Finsku se říká země tisíců jezer a není se čemu divit, protože jich tam najdete přesně 187 888.
  • Nejznámějším z nich je jezero Saimaa, které je čtvrté největší v Evropě.
  • Krajina ve Finsku je z převážné části rovinatá s nízkými kopci. Nejvyšším bodem je Haltitunturi měřící 1 328 metrů nad mořem.
  • Kromě spousty jezer ve Finsku dominují rozsáhlé severské lesy, které zaujímají přibližně 67% souše a trochou obdělané půdy.
  • Finsko se řadí mezi jedny z mála zemí, které se stále zvětšují.
  • Od konce poslední doby ledové se plocha země díky izostatickému zvedání každý rok zvětšuje asi o 6 km2.

Finská kuchyně

Finská kuchyně je typicky severská a chutná. Je spojena s prvky ostatních skandinávských kuchyní, tedy švédské, norské, ale i ruské. Základními surovinami finské kuchyně jsou brambory, maso, mléko, žitný chléb, máslo a hlavně čerstvé ryby, které tvoří velkou část jídelníčku každé restaurace ve Finsku. Takového pstruha, bílou rybu, štiku či lososa si můžete objednat po celý rok a to na všechny možné způsoby. V letních měsících si můžete dokonce objednat finskou specialitu, lahodného červeného raka.

Další z finských pochoutek je kulakukko, což jsou kousky ryb zapečené v žitném těstíčku nebo karjalan piirakat, pirožky s pudinkovou, rýžovou či bramborovou náplní.

Nejznámější města ve Finsku

Helsinky

Helsinky jsou hlavním městem Finska a nachází se ve Finském zálivu. Vyhledávaným místem turistů je pevnost Suomenlinna, která se rozkládá na několika ostrovech jihu metropole. Helsinky patří mezi mladá města, proto zde můžete najít mnoho moderních budov se zvláštní architekturou. Opravdovým historickým centrem Helsinek je Senátní náměstí s katedrálou, ve které se dnes konají výstavy, koncerty nebo přehlídky.

Maarianhamina

Jedná se o největší ostrov souostroví Alandy. Hlavním příjmem tamějších obyvatel je rybolov, zemědělství a lodní doprava. Za zmínku jistě stojí Alandské muzeum, které je komplexem několika expozic. Skládá se z muzea lodi Pommern a Alandského námořního muzea. Při prohlídce města nesmíte zapomenout na radnici, parlament a kostel St. Goran s nádhernými mozaikami a malbami na sklech.

Tampere

Tampere je druhým největším městem Finska. V minulých dobách byl význam města dán především zdejším textilním průmyslem. Z důležitých památek můžeme jmenovat Dóm s hodnotnými stropními freskami, Alexandrův kostel nebo kostel Kaleva, který stojí na skalnatém pahorku a má půdorys ryby.

Turku

Moderní město, které je dnes velmi důležitým přístavem Finska a rozkládající se po obou březích řeky Aury. Je také významným centrem politického, kulturního a společenského života. Turisty zde často láká Dóm ve středověkém stylu s nástěnnými malbami.

Lyžování v rakouských Alpách

Navštivte nejslavnější filmová města

Amsterdam - město jedinečné atmosféry

Navštivte záliv Alcudia na Mallorce

Korsika - ráj pro cestovatele

Navštivte řecký Kalymnos - ostrov lovců mořských hub

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies