Fimóza - zúžení předkožky

Dojde-li ke ztopoření penisu, stáhne se předkožka sama zpět. Pokud tomu tak není, jedná se o tzv. fimózu - zúžení předkožky. Fimóza je řešitelná operativně a chirurgický zákrok nemá vliv na mužskou potenci.

Detail odhaleného mužského břicha v kalhotech

Žalud, přední část mužského přirození, je kryt záhybem kůže zvaný předkožka. Ta má za úkol chránit citlivou pokožku žaludu. Předkožka je ke špičce žaludu přichycena kožní záhybem, tzv. uzdičkou. Dojde-li ke ztopoření penisu, stáhne se předkožka sama zpět. U novorozenců je předkožka ještě srostlá se žaludem a uvolňuje se teprve v průběhu prvního roku. Do šestého roku by měla být pohyblivá úplně. Pokud tomu tak není, je třeba poradit se s lékařem.

 

Předkožka je však málokdy zúžena už od narození. Hlavní příčinou jejího zúžení bývají záněty nebo zranění. Tato porucha bývá často zpozorována až v období puberty, kdy penis roste.

 

Příznaky fimózy

  • předkožka se nedá přes žalud volně přetáhnout
  • bolestivé ztopoření údu
  • zánět v prostoru mezi předkožkou a žaludem

Léčba fimózy

Okamžité odstranění problému zaručuje operace. Pokud stupeň zúžení menší, stačí jen malé naříznutí předkožky na spodní straně. Je-li zúžení větší, chirurg odstraní větší část předkožky, někdy i celou. Pokud se fimóza neodstraní, dochází k bolestivým infekcím a může dokonce zapříčinit i vznik rakoviny genitálu.

 

Pooperační stav

 

V lehkých případech je pacient propuštěn domů ihned, v těžších do jednoho týdne. Už po dvou týdnech odezní všechny operační následky. Strach z vlivu operace na potenci je u postižených zbytečný. Obnažený žalud sice ztrácí trochu své citlivosti, ale ne natolik, aby bránil pocitům rozkoše při pohlavním aktu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies