Fibromyalgie, aneb neustálý pocit únavy

Fibromyalgie je revmatické onemocnění, kterým trpí téměř 3% populace. Často si jej lidé pletou s chronickým únavovým syndromem či revmatismem. Od těch se ovšem odlišuje hned několika příznaky. Hlavními příznaky fibromyalgie jsou bolesti svalů, šlach a kloubů celého těla. Tělo je obvykle citlivé na dotek a to zejména v tzv. spouštěcích bodech.

Muž s rukou na svém čele

Příznaky fibromyalgického syndromu

Fibromyalgický syndrom neboli fibromyalgie, je revmatické onemocnění, pro které je typické zvýšená bolestivost a unavitelnost svalů a také celková ztuhlost těla. Lidí trpící fibromyalgií pociťují bolest celého těla a těžko snáší zátěž. Toto onemocnění může být doprovázeno brněním, mravenčením, otoky kloubů horních a dolních končetin, celkovou únavou, bolestmi hlavy, ztrátami paměti, průjmem nebo zácpou a také poruchami spánku.

V některých případech může fibromyalgie vést k depresím, úzkosti a také poruchám mezilidských vztahů. První příznaky se u pacientů objevují většinou ve dvaceti až třiceti letech.

Příčiny vzniku tohoto onemocnění

Přesné příčiny vzniku fibromyalgického syndromu doposud nejsou známy a jsou v součastné době předmětem výzkumu. Předpokládá se, že viníky vzniku tohoto onemocnění mohou být dědičnost, mikroskopické poranění svalů a nebo přenos impulsů látek v nervovém systému. Zajímavé je, že tímto onemocněním trpí častěji ženy.

Diagnostika fibromyalgického syndromu

Diagnostika tohoto onemocnění je obtížná a také velmi zdlouhavá. Provádí se vylučovací metodou a pomocí diagnostických kritérií. Pacient musí podstoupit rentgen, vyšetření krve a imunologické hodnoty. Často je fibromyalgie diagnostikována na základě nálezu mnohočetných bolestivých bodů, což jsou tzv. nosné body (přechod svalů a šlach) reagující velmi citlivě na tlak prstu.

Léčba fibromyalgického syndromu

Fibromyalgický syndrom se nejčastěji léčí psychoterapií, tělesnou aktivitou, relaxačními cvičeními a také fyzikální léčbou. Částečně mohou od bolesti pomoci nesteroidními antirevmatika.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies