Extáze - MDMA

MDMA byla syntetizována v roce 1912 jako lék na hubnutí. V pol. 80. let se extáze objevila ve Velké Británii, odkud se rozšířila po Evropě. Oblíbená droga mezi návštěvníky tanečních parties. Většina konzumentů v ní vidí neškodný preparát. Chyba lávky.
Pokreslené zdi

Extáze MDMA – chemické složení

Extáze spadá na pomezí stimulancií a psychedelik (halucinogeny). Uživatelé a psychoterapeuti, kteří s MDMA pracovali, ji označují jako empatogen - zvyšuje schopnost vcítit se do druhého. Chemicky patří mezi fenyletylaminy a psychotropní látky.Chemický název je 3,4-metylen-dioxy-A-metyl-amfetamin. Zkráceně tedy MDMA Patří mezi stimulační drogy - dodává energii, tlumí potřebu spánku, nabíjí.

Extáze – éčko a jeho podoby

Je k dostání se ve formě lisovaných tablet, které velikostně nepřekračují jeden centimetr. Díky potravinovým barvivům mívají různé barvy a různé tvary. Aby se daly odlišit, lisují se na ně různé značky. Známe tak například Mercedes, Mitsubishi, Modrý delfín a mnoho jiných. Nejrozšířenější však zůstává klasické kolečko. Speciálním případem extáze je tzv. ampule. Ampulka podobná různým lékům, jež je naplněna čistou MDMA. Novým postupem, vyvinutým v Anglii jsou žvýkací medvídci se vstříknutou drogou.

Extáze - MDMA a účinky

Do hodiny po spolknutí drogy se začnou projevovat intenzivní účinky. Extáze velmi podporuje vnější citové vnímání – podporuje komunikaci, navazování známostí, proto se jí říká droga lásky. Podporuje fyzickou aktivitu – dodává obrovské množství energie, která se musí nějak vybít - obyčejně tancem. Člověk nepociťuje žízeň, únavu ani strach. Z tohoto důvodu bývá hlavním nebezpečím celková vyčerpanost organismu a následný kolaps. Účinky působí až šest hodin. Pak následuje tzv. dojezd. Návrat do běžného reálného života, deprese. Většina lidí tento přechod neunese a podlehne další dávce nebo jiné droze.

Extáze – MDMA a následky

Po odeznění účinku je člověku zima a má pocit nepřekonatelné žízně. Dalším z nežádoucích účinků je neurotoxicita (poškození nervových buněk), která byla prokázána na zvířatech. Na lidech se předpokládá obdobný efekt.

Extáze – závislost

Užívání může vyústit v toxickou psychózu. Pravidelní konzumenti také sahají po tvrdých drogách. Závislost přímo na extázi není zatím prokázána. Kombinace extáze s jinými drogami jako alkohol, pervitin či LSD zvyšuje pravděpodobnost nežádoucích účinků. MDMA se ale většinou už při výrobě kombinuje s jinými látkami pro dosažení silnějšího efektu.

Při užívání extáze je nutné!

  • hodně pít – nejlépe minerálku, iontové nápoje
  • zabránit kombinaci s jinými drogami, návykovými látkami
  • nebýt dlouho na lačno
Tento velice úspěšný, leč zakázaný stimulant může posloužit stejně dobře jako sluha i jako pán. Extáze je nevyzpytatelnou hrou.

Extáze je velmi nebezpečná, její špatný vliv na organismus je prokazatelný, na každého působí jinak a může u slabých jedinců vést až ke smrti. Energii si dobíjejte rozhodně jiným způsobem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies