Epilepsie a epileptický záchvat

Epilepsie nebo také padoucnice je záchvatovité onemocnění v mozku. Jedná se o chorobný stav, jehož příčinou je nadměrná elektrická aktivita v mozku a nervovém systému. V naší populaci se udává 1% výskytu této nemoci.
Model mozku

Za normální podmínek přenášejí mozkové buňky elektrické vzruchy jedinečně řízeným systémem. V případě epilepsie se velké množství elektrických buněk aktivuje najednou, čímž může dojít k epileptickému záchvatu.

Příčiny vzniku epilepsie

V mnoha případech nejsou příčiny vzniku epilepsie známy, někdy však tomuto onemocnění může předcházet zánět mozku, úraz hlavy, mozková cévní příhoda, mozkový nádor a vyloučena není ani dědičnost.

Epileptický záchvat

Epileptická záchvat se může objevit u každého a kdykoliv během života. Projevuje se mnoha způsoby (porucha chování, pohled do prázdna, záškuby na jedné polovině těla aj.). Je možné, že se vyskytne jen jednou za život nebo naopak častěji a nepravidelně, v tom případě se jedná o onemocnění epilepsií.

Příčiny vzniku epileptického záchvatu

U epileptiků může vyvolat záchvat nízká hladina cukru v krvi nebo nízká hladina některých výživných látek (hořčík, B komplex). U lidí, kteří epilepsii netrpí, může záchvat vyvolat např. nedostatek spánků, stres, velké množství alkoholu i některá nemoc.

Léčba epilepsie

Pro stanovení epilepsie musí lékař přesně znát, kdy se záchvaty poprvé objevily, jak vypadají, co jim předchází a jestli se v rodině vyskytují nějaká nervová onemocnění. Pro zpřesnění diagnózy je zapotřebí vyšetření EEG.

Při léčbě epilepsie se pacientovi podávají antiepileptika a provádí se režimová opatření. Jedná - li se o těžkou epilepsii je nutná chirurgická léčba.


Životní předpověď žáleží hlavně na závažnosti epilepsie. Lze však říci, že nemocný s epilepsií a bez dalších rizik, může vést normální aktivní život.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies